Printer Friendly Version Држављанство @ 18 September 2012 01:34 PM

КАКО СТИЧЕТЕ ДРЖАВЉАНСТВО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. Стицање држављанства пореклом

Држављанство Републике Србије пореклом, под различитим условима, стичу деца до 23. године старости чија су оба родитеља или један од родитеља држављани Републике Србије у тренутку рођења детета.

2. Стицање држављанства пријемом

А) Ако сте странац и имате стално настањење у Републици Србији, са најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији Републике Србије, и имате отпуст из страног држављанства или доказ да ћете отпуст добити ако будете примљени у држављанство Републике Србије.

Б) Ако сте странац који је најмање три године у брачној заједници са држављанином Републике Србије и коме је одобрено стално настањење у Републици Србији.

Ц) Ако сте исељеник из Републике Србије или његов потомак, на сталном боравку у иностранству. Отпуст из страног држављанства није потребан, што значи да може имати двојно држављанство.

Д) Ако сте припадник српског народа са територија бивше СФРЈ и немате пребивалиште на територији Републике Србије. Отпуст из страног држављанства није потребан.

Оригинали свих докумената се, преко Генералног Конзулата Републике Србије у Сиднеју, прослеђују Министарству унутрашњих послова Републике Србије који о захтеву одлучује решењем о пријему у држављанство.

У цену за подношење захтева није урачуната такса за превод страних докумената, са енглеског на српски језик.

Напомена: Оверу страних документа "APOSTILLE" печатом врши искључиво влада државе издавања документа. За Аустралију, то је "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 или www.smartraveller.gov.au). За Нови Зеланд - NZ government (Ph: 0800 872 675 или www.govt.nz/authentications).

УПИС РОЂЕЊА И ДРЖАВЉАНСТВА ДЕТЕТА У МАТИЧНЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ (као и лица до навршене 23. год. живота)

(Образац бр. 14. и образац бр.13)

Држављанство Републике Србије, стиче пореклом дете рођено у иностранству, уколико је бар један од родитеља у тренутку рођења детета држављанин Републике Србије и ако до навршене 23.године живота буде пријављено за упис у матичну књигу рођених и матичну књигу држављана.

Пријављивање се врши преко надлежног дипломатско-конзуларног представништва РС од стране родитеља (једног или оба) који је држављанин Републике Србије. Упис детета у МК рођених врши се по месту последњег пребивалишта једног од родитеља.

За дете старије од 14 година, потребна је и његова сагласност потписана и оверена пред конзуларним службеником или код мировног судије.

У циљу уписа у матичну књигу рођених и књигу држављана малолетног детета, рођеног у иностранству, потребно је доставити следеће:

  1. Захтев за упис у матичну књигу рођених (Образац бр. 14) који потписују оба родитеља и дете старије од 18 година, пред конзуларним лицем или пред мировним судијом (JP), уколико се захтев подноси поштом. Уколико један родитељ подноси захтев, потребна је писмена и оверена сагласност другог или доказ о старатељству. 
  2. Захтев за упис у евиденцију држављана (образац бр.13), који подноси и потписује родитељ српског држављанства, пред конзуларним лицем или мировним судијом (Justice of the Peace).
  3. Оригинал извода из матичне књиге рођених за дете, издат од стране иностраног органа, а оверен печатом " APOSTILLE " и  преведено на српски језик од овлашћеног преводиоца;
  4. Уверење о држављанству Републике Србије за родитеље. За родитеља који није држављанин Републике Србије, доказ о држављанству друге државе са преводом на српски језик од овлашћеног преводиоца (или сертификована копија пасоша). 
  5. Доказ о регулисаном боравку родитеља у Аустралији (АУС/НЗ пасош или виза);
  6. Фотокопија путне исправе оба родитеља и детета или документ за идентификацију са фотографијом;
  7. Доказ о закључењу брака. Ако је брак склопљен у иностранству, потребно је уписати брак у матичну књигу венчаних у Србији, приложити "Marriage Certificate " оверен печатом "APOSTILLE " и  преведен на српски језик од овлашћеног преводиоца. Ако је дете рођено ванбрачно, доказ или оверена изјава о признавању очинства.

Такса за подношење захтева износи АУД$ 21.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом (money order), са назнаком за " The Consulate General of the Republic of Serbia " ако се шаље поштом.

Такса за превод са енглеског на српски језик износи АУД $78.00 по документу.

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРИЈЕМУ СТРАНЦА У ДРЖАВЉАНСТВО Р. СРБИЈЕ
(образац бр.2)

Странац, који није у браку са држављанином Републике Србије, а коме је сходно прописима о кретању и боравку странаца одобрено стално настањење у Републици Србији, уз доказ да до подношења захтева има најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији Републике Србије, може бити, на свој захтев, примљен у држављанство Републике Србије, ако достави отпуст из страног држављанства или поднесе доказ да ће отпуст добити ако буде примљен у држављанство Републике Србије.

За подношење захтева потребно је следеће:

а) попуњен образац бр. 2, потписан и оверен пред конзуларним службеником или пред Мировним судијом (Justice of the Peace);
б) Оригинал извод из матичне књиге рођених (за лица која су рођена у иностранству, извод из матичне књиге рођених из државе рођења, мора бити оверен Апостилом и преведен на српски језик);
в) решење о отпусту из страног држављанства или потврду надлежног иностраног органа да ће отпуст добити ако буде примљен у држављанство Републике Србије;
г) извод из матичне књиге венчаних, уколико сте венчани;
д) одобрењe за стално настањење у Републици Србији и доказ да до подношења захтева имате најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији Републике Србије;
ђ) писмена изјава да Републику Србију сматрају својом државом (образац Изјаве.pdf).
е) фотокопија личне карте за странце;
ж) фотокопија путне исправе;

Ако страна држава не дозвољава отпуст из држављанства или за отпуст поставља услове које странац не може испунити, испуњеност услова из тачке 3 не тражи се ако подносилац захтева поднесе изјаву да се одриче страног држављанства у случају стицања држављанства Републике Србије. Одрицање или губитак ранијег држављанства неће се захтевати ако то није могуће или се не може разумно очекивати.

Страни држављанин који је у браку са држављанином Републике Србије најмање три године и коме је одобрено стално настањење у Републици Србији, може под олакшаним условима, без отпуста из страног држављанства, бити примљен у држављанство уколико поднесе захтев и потпише изјаву да Републику Србију сматра својом државом. 

За подношење захтева потребно је следеће:

а) попуњен образац бр. 2, потписан и оверен пред конзуларним службеником или пред Мировним судијом (Justice of the Peace);
б) оригинал извод из матичне књиге рођених (за лица која су рођена у иностранству извод из матичне књиге рођених из државе рођења мора бити оверен Апостилом и преведен на Српски језик);
в) извод из матичне књиге венчаних (као доказ да је најмање три године у брачној заједници). Извод из матичне књиге венчаних из стране државе мора бити оверен Апостилом и преведен на Српски језик;
г) одобрењe за стално настањење у Републици Србији
д) писмена изјава да Републику Србију сматрате својом државом;
ђ фотокопија личне карте за странце;
е) фотокопија путне исправе;
 
Уколико су захтевом обухваћена и малолетна деца, за њих се прилаже:
 
а) извод из матичне књиге рођених (за децу која су рођена у иностранству извод из матичне књиге рођених мора бити оверен Апостилом и преведен на Српски језик);
б) фотокопија путне исправе, уколико нису обухваћена у исправи која се односи на подносиоца захтева;
в) Сагласност детета старијег од 14. година, прилаже се и његова писмена сагласност да жели да стекне држављанство Републике Србије, односно да је сагласно са захтевом родитеља;
г) потребно је сагласност и другог родитеља за пријем у држављанство Републике Србије малолетног детета.

У држављанство Републике Србије може бити примљен странац чији би пријем у држављанство Републике Србије представљао интерес за Републику Србију. Брачни друг лица које је стекло држављанство Републике Србије може бити примљен у држављанство Републике Србије и ако не испуњава исте услове. У том случају, о пријему у држављанство Републике Србије, на предлог надлежног министарства, одлучује Влада Републике Србије.

Износ од АУД$ 370.00  зa подношење захтева за пријем странца у држављанство Републике Србије  плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом  (money order), са назнаком за " The Consulate General of the Republic of Serbia ". 

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРИЈЕМУ ИСЕЉЕНИКА И ЊЕГОВОГ ПОТОМКА У ДРЖАВЉАНСТВО Р. СРБИЈЕ
(образац бр. 4)

Исељеник и његов потомак могу бити примљени у држављанство Републике Србије ако су навршили 18 година живота и није им одузета пословна способност и ако поднесу писмену изјаву да Републику Србију сматрају својом државом. Под исељеником, сматра се лице које се иселило из Републике Србије са намером да стално живи у иностранству.

Брачни друг лица из овог члана, које је стекло држављанство Републике Србије може бити примљен у држављанство Републике Србије, ако поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом.

Захтев се подноси на обрасцу број 4 (PDF или Word), а уз захтев се прилаже:

  1. Извод из матичне књиге рођених (за лица која су рођена у иностранству неопходно је приложити оригинал извод из матичне књиге рођених из државе рођења, као и за децу ако су обухваћени захтевом). Страни документ мора бити оверен Апостилом, а затим преведено на српски језик;
  2. Извод из матичне књиге венчаних, уколико сте венчани;
  3. доказ о исељеништву (копија исењеничке визе, путни лист, доказ страног органа о досељењу у страну државу или изјава подносиоца захтева на околности исељавања за себе или своје претке, неки други доказ који би указао на чињеницу исељења са територије Републике Србије);
  4. За дете старије од 14 година потребна је његова сагласност
  5. Писмена изјава да Републику Србију сматрају својом државом (образац Изјаве.pdf), која мора бити оверена код Мировног судије, или пред надлежним радником у конзулату.

За пријем у држављанство Републике Србије исељеника није потребан отпуст из држављанства, што значи да може имати двојно држављанство (не мора живети у Републици Србији и није му потребно одобрење о сталном настањењу).

Подношење захтева износи АУД$ 370.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“. 

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРИЈЕМУ ПРИПАДНИКА СРПСКОГ НАРОДА У ДРЖАВЉАНСТВО Р. СРБИЈЕ
(образац бр. 6)

Припадник српског народа, који нема пребивалиште на територији Републике Србије, може бити примљен у држављанство Републике Србије, без отпуста из страног држављанства, ако је навршио 18 година живота и није му одузета пословна способност и ако поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом.

Захтев се подноси личним доласком у Конзуларно одељење или поштом, са следећим документима:

  1. Захтев, који се подноси на обрасцу број 6 (PDF или Word) а потписују се пред конзуларним лицем или пред мировним судијом (Justice of the Peace), уколико се захтев подноси поштом.
  2. Потписана изјава да Републику Србију сматрате својом државом (Изјаве.pdf), оверена од стране Генералног конзулата РС у Сиднеју или  Мировног судије (Justice of the Peace);
  3. Оригинал извод из матичне књиге рођених, са холограмом. Изводи издати од страних органа (АУС/НЗ) морају бити оверени Апостил печатом и преведени на српски језик од овлашћеног преводиоца;
  4. Оригинал уверење о држављанству, Републике бивше СФРЈ или друге државе где је подносилац рођен, оригинал не старији од 6 месеци или са холограмом.
    • Уверења о држављанству страних држава, тј. Аустралије или Новог Зеланда, морају бити оверена печатом АПОСТИЛ и преведена на српски језик од сертификованог преводиоца. 
    • Уверење о држављанству Аустралије (тј. Australian Citizenship Certificate) можете прибавити он-лајн од "Department of Home Affairs", за Нови Зеланд погледајте www.govt.nz.
  5. Доказ о припадности српском народу (уверење о држављанству/јавна исправа која потврђује Српску националност подносиоца захтева или родитеља/претка;
  6. Оригинал извод из матичне књиге венчаних, за лица која су у браку, са холограмом. Ако је брак склопљен у иностранству, потребно је да се чињеница склапања брака уведе у матичне књиге државе рођења. Страни изводи (АУС/НЗ) морају бити оверени печатом Апостил и преведени на српски језик од овлашћеног преводиоца;
  7. Фотокопија важећег докумената са фотографијом ( пасош, возачка дозвола, лична карта);
  8. Ако је уз захтев једног родитеља и захтев малолетног детета, потребна је
  • Оригинал Извод из матичне књиге рођених. Изводи издати од страних органа (АУС/НЗ) морају бити оверени Апостил печатом и преведени на српски језик од овлашћеног преводиоца;
  • Изјава да дете сматра Републику Србију својом државом (Изјаве.pdf), потписана од стране оба родеитеља и дете старије од 14 година, оверена у Генералном конзулата РС у Сиднеју или  код Мировног судије (Justice of the Peace);
  • Писмена и оверена сагласност другог родитеља, за пријем у држављанство Р. Србије;
  • За дете старије од 14 година потребна је и његова оверена сагласност.
  • Фотокопија путне исправе детета или документ за идентификацију са фотографијом.

Оверу страних документа "APOSTILLE" печатом врши искључиво влада државе издавања документа. За Аустралију, то је "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 или www.smartraveller.gov.au). За Нови Зеланд - NZ government (Ph: 0800 872 675 или www.govt.nz/authentications).

БЕЛЕШКА:  Ако је подносилац рођен у бившој СФРЈ а није имао држављанство Републике рођења, потврда издата од Матичара којом се потврђује да подносилац није стекао држављанство те Републике, мора да се поднесе;

Подношење захтева износи АУД$ 370.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“.

Такса за превод са енглеског на српски језик износи АУД $78.00 по документу.

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРИЈЕМУ У ДРЖАВЉАНСТВО Р. СРБИЈЕ ЗА ИЗБЕГЛА, ПРОГНАНА ИЛИ РАСЕЉЕНА ЛИЦА
( образац бр. 7 )

У држављанство Републике Србије може бити примљено лице рођено у другој републици раније СФРЈ,  које је имало држављанство те републике или је држављанин  друге државе настале на територији раније СФРЈ, које  као избегло, прогнано или расељено лице борави на територији Србије или је са територије Републике Србије избегло у иностранство.

Захтев се подноси личним доласком у Конзуларно одељење или поштом, са следећим документима:

  1. Захтев, који се подноси на обрасцу број бр. 7 (PDF или Word) а потписују се пред конзуларним лицем или пред мировним судијом (Justice of the Peace), уколико се захтев подноси поштом;
  2. Потписана изјава да Републику Србију сматрате својом државом (Изјаве.pdf), оверена од стране Генералног конзулата у Сиднеју или Мировног судије (Justice of the Peace).
  3. доказ о пребивалишту, односно боравишту (ако је лице избегло у иностранство доказ о истом);
  4. Оригинал извод из матичне књиге рођених, не старијем од 6 месеци од дана издавања или са холограмом;
  5. Оригинал уверење о држављанству друге државе настале на територији СФРЈ или републике која је била у саставу, не старијем од 6 месеци од дана издавања или са холограмом;
  6. Оригинал извод из матичне књиге венчаних са холограмом, за лица која су у браку. Ако је брак склопљен у иностранству, потребно је да се чињеница склапања брака уведе у матичне књиге државе рођења. Страни изводи (АУС/НЗ) морају бити оверени печатом Апостил и преведени на српски језик од овлашћеног преводиоца;
  7. Доказ о избегличком статусу (Фотокопија избегличке легитимације, потврда Црвеног крста или Комесаријата за избеглице);
  8. фотокопија личне карте или друге јавне исправе са фотографијом;

Такса за подношење захтева износи укупно АУД$ 118.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“.

Такса за превод са енглеског на српски језик износи АУД $78.00 по документу.

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

ПРЕСТАНАК ДРЖАВЉАНСТВА ОТПУСТОМ
(образац бр. 9)

Држављанство Републике Србије престаје отпустом, ако подносилац захтева испуњава следеће услове:

  1. да је навршио 18 година живота;
  2. да нема сметњи у погледу војне обавезе;
  3. да је измирио пореске и друге законске обавезе у Србији;
  4. да је регулисао имовинско-правне обавезе из брачног односа и односа родитеља и деце према лицима која живе у Србији;
  5. да се против њега у Србији не води кривични поступак за кривична дела за која се гони по службеној дужности, а ако је у Србији осуђен на казну затвора - да је ту казну издржао;
  6. да има страно држављанство или доказ да ће бити примљен у страно држављанство.

Захтев за престанак држављанства по овом захтеву подноси се на обрасцу бр.9 (PDF) уз обавезно попуњавање и упитника, а уз захтев подносилац прилаже:

  1. извод из матичне књиге рођених (и за дете ако је обухваћено захтевом);
  2. доказ о држављанству Републике Србије:
    • уверење о држављанству Републике Србије, не старије од 6 месеци, или;
    • извод из матичне књиге југословенских држављана која се водила у СМУП-у, издат у складу са Законом, или;
    • зизвод из матичне књиге рођених који је у складу са Законом уписана чињеница о држављанству Републике Србије, не старије од 6 месеци, или;
    • пасош Републике Србије.
  3. потврду (решење) надлежног војног органа да је регулисао војну обавезу или сагласност Министарства одбране Републике Србије да нема сметњи за отпуст из српског држављанства у погледу војне обавезе;
  4. доказ да има страно држављанство или гаранцију да ће бити примљен у страно држављанство (и за дете уколико је обухваћено захтевом родитеља);
  5. писану сагласност другог родитеља, уколико се истим захтевом тражи отпуст из држављанства  и за децу до навршене 18 године живота (потпис родитеља које даје сагласност мора бити оверен од стране надлежног суда или општинског органа управе у земљи, или Дипломатско конзуларног представништва Републике Србије);
  6. мишљење надлежног органа старатељства у Републици Србији, или мишљење ДКП Републике Србије, када подносилац захтева и деца бораве у иностранству (ово у случају нарушених брачних односа);
  7. писана сагласност детета старијег од 14 година, коју потписује пред овлашћеним лицем надлежног органа у Републици Србији или пред ДКП Србије;
  8. правоснажна судска одлука о разводу (ако су родитељи разведени) или копија оверена од
  9. стране надлежног органа у Србији или од стране ДКП Србије (ово у случају кад захтев подноси родитељ коме је дете правоснажном одлуком поверено на чување и васпитање);
  10. мишљење надлежног органа старатељства у Републици Србији или ДКП Србије ако други родитељ не да сагласност за отпуст детета из држављанства, или је непознатог пребивалишта, или је лишен пословне способности или родитељског права;
  11. решење о потпуном усвојењу детета у случајевима када се тражи отпуст из држављанства Републике Србије за усвојеника до навршене 18 године живота (када захтев подноси усвојилац који је странац прилаже и доказ о страном држављанству).

Подношење захтева износи АУД$ 755.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

ПОНОВНО  СТИЦАЊЕ  ДРЖАВЉАНСТВА  РЕПУБЛИКЕ  СРБИЈЕ
(образац бр. 10)

Лице које је отпуштено из држављанства Републике Србије и стекло страно држављанство и лице коме је на захтев родитеља престало држављанство Републике Србије отпустом или одрицањем, може поново стећи држављанство републике Србије ако поднесе захтев за поновно стицање држављанства Републике Србије, ако је навршио 18 година живота и није му одузета пословна способност и ако поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом.

Захтев се подноси на обрасцу бр. 10 (PDF) а уз захтев се прилаже:

  1. извод из матичне књиге рођених, оригинал да није старији од 6 месеци од дана издавања;
  2. решење о отпусту из држављанства Републике Србије;
  3. доказ о страном држављанству;
  4. копија документа са фотографијом;
  5. потписана изјава којом се прихвата Република Србија као своја држава (образац Изјаве.pdf), мора бити потписана пред службеником Генералног конзулата или пред Мировним судијом.

Такса за подношење захтева износи АУД $ 370.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата или банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“.

УТВРЂИВАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
(образац бр. 11)

 

За лице које је стекло држављанство Републике Србије, по рођењу или по пореклу, (тј. оба родитеља су били држављани Р. Србије у време рођења подносилаца захтева) а није уписано у матичну књигу рођених или у евиденцију држављана Републике Србије вођене по досадашњим прописима, министарство надлежно за унутрашње послове утврдиће држављанство тог лица на његов захтев, односно на захтев надлежног органа који води поступак у вези са остваривањем права лица или по службеној дужности.

Захтев се подноси личним доласком у Конзуларно одељење или поштом, са следећим документима:

  1. Захтев за утврђивање држављанства, који се подноси на обрасцу број бр. 11 (PDF или Word) а потписују се пред конзуларним лицем или пред мировним судијом (Justice of the Peace), уколико се захтев подноси поштом;
  2. доказ да није уписан у евиденцију држављана Републике Србије на територији Србије (по месту рођења подносиоца захтева, односно месту рођења или пребивалишта његових родитеља) или сагласност за увид у службену евиденцију (образац 1);
  3. доказ о држављанству које поседује (уколико поседује држављанство бивших република СФРЈ,  уверење када је и по ком основу исто стечено);
  4. извод из матичне књиге рођених Р. Србије, са холограмом. Изводи издати од страних органа (AU/NZ) морају бити оверени печатом АПОСТИЛ и преведени на Српски језик од овлашћеног преводиоца;
  5. уверење о држављанству Републике Србије оба родитеља у тренутку рођења подносиоца захтева (уколико је подносилац захтева рођен на територији Републике Србије, довољно је уверење о држављанству  једног родитеља у тренутку његовог рођења);
  6. извод из матичне књиге венчаних, за лица која су браку. Страни изводи морају бити оверени печатом АПОСТИЛ и преведени на Српски језик од овлашћеног преводиоца;
  7. Фотокопија важећег докумената са фотографијом ( пасош, возачка дозвола, лична карта );
  8. документ којим доказује претпоставку држављанства (нпр. раније решење општинског органа о стицању држављанства, стари пасош, војна књижица, школска књижица, итд.).

Такса за подношење захтева за утврђивање држављанства Републике Србије износи АУД $ 117.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“.

Такса за превод са енглеског на српски језик износи АУД $78.00 по документу.

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

******

За додатне информације о стицању држављанства посетите сајт Министарства спољних послова РС.

Закон о држављанству у целини, као и други прописи који се сходно примењују, се могу наћи на сајту Министарства унутршњих послова РС.