Printer Friendly Version Царина @ 18 September 2012 01:35 PM

Такозвани „зелени контролни пролаз", тамо где он постоји, путници који прелазе преко граничног прелаза могу користити само када не поседују робу која подлеже плаћању увозних дажбина. У супротном се користи „црвени контролни пролаз", пријављује се све што путник носи са собом и у тзв. скраћеном поступку царини се роба вредности до три хиљаде евра, по јединственој царинској стопи од 10 одсто, што уз ПДВ и друге таксе чини око 30 одсто вредности робе.

У нашу земљу, поред личног пртљага и лекова за личну употребу, слободно се може унети до 200 цигарета, један парфем или литар алкохолног пића. Посебне дозволе потребне су за живе животиње, сировине животињског порекла, кућне љубимце, као и за биљке и аматерске радио-станице. Забрана без изузетка односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове и штетне материје као и пиратску робу – плагијате.

Лимит за износ девиза из земље износи 10.000 евра. Унос новца у земљу је и даље неограничен, али су сви путници у обавези да према Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, пријаве пренос сваке суме изнад 10.000 евра и на улазу и на излазу из земље.

Више информација о царини можете потражити ОВДЕ.

ПУТНИЧКИ ПРОМЕТ СА ИНОСТРАНСТВОМ - УПУТСТВО ЗА УНОС/ИЗНОС КУЋНИХ ЉУБИМАЦА, ЛЕКОВА, ХРАНЕ, БИЉА, ОРУЖЈА, ПРЕДМЕТА ОД КУЛТУРНОГ, УМЕТНИЧКОГ И ИСТОРИЈСКОГ ЗНАЧАЈА И ДР.

Потврде о времену проводеном  на непрекидном раду  у иностранству (царинска потврда)

На потврду имају право држављани Републике Србије који су провели непрекидно на раду у иностранству најмање две године. Потврда се односи само на увоз предмета за домаћинство у Републику Србију и важи годину дана од дана издавања. 

Лица која су провела на раду у иностранству од две до десет гoдина ослобођени су плаћања увозних дажбина на предмете домаћинства до укупне вредности од 20.000 евра. Лица која су провела на раду у иностранству преко десет година ослобођени од плаћања увозних дажбина на предмете домаћинства без ограничења у укупној вредности.

Захтев за издавање царинске потврде може се поднети у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, личним доласком у конзуларно одељење или поштом. Уколико захтев шаљете поштом, потпис на захтеву и копију пасоша оверити код "Justice of the Peace". Уз захтев, потребно је приложити:

- Важећи пасош Р. Србије, на увид или оверена копија ако захтев шаљете поштом, 

Доказ о раду у иностранству, који потврђује податке послодавца, запосленог лица и датуме запослења (кнп. потврда од послодавца, рачуновође, пореске управе или слично),

- Уплатница-административна такса у износу од $187.00 АУД, 

Ако захтев шаљете поштом, приложити и уплаћену повратну коверту (ради слања потврде).

Административна такса за Царинску потврду може бити плаћена готовим новцем, банковним (а не личним или компанијским) чеком или поштанском уплатницом (money order) на име "Consulate-General of the Republic of Serbia".

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

За додатне информације о царинском поступку у путничком промету, посетите сајт наделжног органа Управа Царине Републике Србије.