Printer Friendly Version Carina @ 19 September 2012 10:12 AM

Takozvani „zeleni kontrolni prolaz", tamo gde on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza mogu koristiti samo kada ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi „crveni kontrolni prolaz", prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto, što uz PDV i druge takse čini oko 30 odsto vrednosti robe.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Više informacija o carini možete potražiti OVDE.

PUTNIČKI PROMET SA INOSTRANSTVOM - UPUTSTVO ZA UNOS/IZNOS KUĆNIH LJUBIMACA, LEKOVA, HRANE, BILJA, ORUŽJA, PREDMETA OD KULTURNOG, UMETNIČKOG I ISTORIJSKOG ZNAČAJA I DR.

Potvrde o vremenu provedenom na neprekidnom radu u inostranstvu (carinske potvrde)

Na potvrdu imaju pravo državljani Republike Srbije koji su proveli neprekidno na radu u inostranstvu najmanje dve godine. Potvrda se odnosi samo na uvoz predmeta za domaćinstvo u Republiku Srbiju i važi godinu dana od dana izdavanja. 

Lica koja su provela na radu u inostranstvu od dve do deset godina, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva do ukupne vrednosti od 20.000 evra. Lica koja su provela na radu u inostranstvu preko deset godina oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva bez ograničenja u ukupnoj vrednosti.

Zahtev za izdavanje carinske potvrde može se podneti u Generalnom konzulatu R. Srbije u Sidneju, ličnim dolaskom u konzularno odeljenje ili poštom. Ukoliko zahtev šaljete poštom, potpis na zahtevu i kopiju pasoša overiti pred "Justice of the Peace". Uz zahtev, potrebno je priložiti:

- Važeći pasoš R. Srbije, na uvid ili overena kopija ako zahtev šaljete poštom,

- Dokaz o radu u inostranstvu, koji potvrđuje podatke poslodavca, zaposlenog lica i datume zaposlenja (knp. potvrda od poslodavca, računovođe, poreske uprave ili slično),

- Uplatnica/administrativna taksa u iznosu od $187,00 AUD 

Ako zahtev šaljete poštom, priložiti i uplaćenu povratnu kovertu (radi slanja potvrde).

Administrativna taksa za carinsku potvrdu može biti plaćena gotovinom na šalteru konzulata, ili  bankovnim čekom/poštanskom uplatnicom (money order) na ime "Consulate-General of the Republic of Serbia", ukoliko zahtev šaljete poštom. 

Za podnošenje zahteva u konzulatu, zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Za dodatne informacije o carinskom postupku u putničkom prometu, posetite sajt nadležnog organa Uprava Carine Republike Srbije.