Printer Friendly Version Фестивал српског филма у Сиднеју @ 18 October 2013 03:13 AM

Отварању су присуствовали многи угледни чланови српске заједнице, међу којима је био и епископ аустралијско-новозеландски Иринеј. Присутне је поздравио и директор фестивала Петар Козлина који се захвалио свим спонзорима и изразио посебно задовољство доласком гостију ове године.
- Пре само неколико година питали смо се да ли ћемо успети неког да доведемо, а сада имамо чак четири госта - истакао је Козлина, захваливши посебно волонтерима из организације „SOYA“ на помоћи у организацији фестивала.


Публици се затим обратила глумица Олга Одановић, која је изразила задовољство што се и преко филма прави „једна нераскидива веза између Србије и Аустралије“.
- Мени је посебно драго да баш филм „Лед“ отвара фестивал, јер је то филм који се бави једном универзалном темом. И да се гледа без превода свако ће разумети о чему се ради - рекла је популарна глумица.


Публика је након отварања могла да види „Лед“, дебитантско остварење Јелене Бајић Јочић. Сценарио филма писан је по мотивима истоимене драме из 1976. године. Реч је о породичној драми смештеној на српском селу, седамдесетих година прошлог века у време Титове Југославије.


Осим Олге Одановић, специјални гости фестивала су и филмски критичар Ненад Дукић, иначе селектор фестивала, и протагонисткиње остварења „Пут ружама посут“, Оливера Шарановић и Наташа Дракулић.


БОГАТ РЕПЕРТОАР
У НАРЕДНИХ седам дана у сиднејским биоскопима „Хојтс“ љубитељи филма моћи ће да виде и „Албертов пут“ Предрага Бамбића, „Фалсификатор“ Горана Марковића, „Скидање“ Косте Ђорђевића, „Мамарош“ Момчила Мрдаковића. Биће приказани и „Вир“ Бојана Косовчевића, „Пут ружама посут“ Марка Новаковића и „Смрт човека на Балкану“ Мирослава Момчиловића.


КАРАВАН
ФЕСТИВАЛ у Сиднеју ће трајати до 27. октобра, али већ 20. октобра почиње у Волонгонгу, а 23. октобра у Бризбејну. Затим се филмски караван наставља у Мелбурну, Аделејду и Перту где се завршава 17. новембра.