Printer Friendly Version Festival srpskog filma u Sidneju @ 18 October 2013 03:16 AM


Otvaranju su prisustvovali mnogi ugledni članovi srpske zajednice, među kojima je bio i episkop australijsko-novozelandski Irinej. Prisutne je pozdravio i direktor festivala Petar Kozlina koji se zahvalio svim sponzorima i izrazio posebno zadovoljstvo dolaskom gostiju ove godine.


- Pre samo nekoliko godina pitali smo se da li ćemo uspeti nekog da dovedemo, a sada imamo čak četiri gosta - istakao je Kozlina, zahvalivši posebno volonterima iz organizacije „SOYA“ na pomoći u organizaciji festivala.
Publici se zatim obratila glumica Olga Odanović, koja je izrazila zadovoljstvo što se i preko filma pravi „jedna neraskidiva veza između Srbije i Australije“.
- Meni je posebno drago da baš film „Led“ otvara festival, jer je to film koji se bavi jednom univerzalnom temom. I da se gleda bez prevoda svako će razumeti o čemu se radi - rekla je popularna glumica.


Publika je nakon otvaranja mogla da vidi „Led“, debitantsko ostvarenje Jelene Bajić Jočić. Scenario filma pisan je po motivima istoimene drame iz 1976. godine. Reč je o porodičnoj drami smeštenoj na srpskom selu, sedamdesetih godina prošlog veka u vreme Titove Jugoslavije.


Osim Olge Odanović, specijalni gosti festivala su i filmski kritičar Nenad Dukić, inače selektor festivala, i protagonistkinje ostvarenja „Put ružama posut“, Olivera Šaranović i Nataša Drakulić.


BOGAT REPERTOAR
U NAREDNIH sedam dana u sidnejskim bioskopima „Hojts“ ljubitelji filma moći će da vide i „Albertov put“ Predraga Bambića, „Falsifikator“ Gorana Markovića, „Skidanje“ Koste Đorđevića, „Mamaroš“ Momčila Mrdakovića. Biće prikazani i „Vir“ Bojana Kosovčevića, „Put ružama posut“ Marka Novakovića i „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića.


KARAVAN
FESTIVAL u Sidneju će trajati do 27. oktobra, ali već 20. oktobra počinje u Volongongu, a 23. oktobra u Brizbejnu. Zatim se filmski karavan nastavlja u Melburnu, Adelejdu i Pertu gde se završava 17. novembra.