Printer Friendly Version Prijava braka sklopljenog pred inostranim organom @ 27 November 2014 12:16 AM

Prijava Braka

Za prijavu braka zaključenog u Australiji ili NZ, radi upisa u matičnu knjigu venčanih u Republici Srbiji, prema mestu zajedničkog prebivališta supružnika, odnosno u mestu prebivališta jednog od supružnika, potrebno je da se dostavi sledeće:

  1. Popunjen zahtev za prijavu braka (MS Word ili PDF format).
  2. Popunjena izjava supružnika (MS Word ili PDF format).
  3. Original AU/NZ izvod iz matične knjige venčanih, overen pečatom Apostille i preveden na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca (ili u konzulatu)
  4. Fotokopija uverenja o državljanstvu za oba supružnika
  5. Fotokopija pasoša oba supružnika

Ukoliko zahtev i izjavu podnosite poštom a ne lično u Generalnom konzulatu, potrebno je iste overiti kod Mirovnog sudije (Justice of the Peace). 

Ukoliko se prijavljuje brak koji nije prvi bračnim drugovima, potrebno je da se priloži i izvod iz matične knjige rodjenih iz Srbije u kome je u rubrici “Napomena” upisano da je prethodni brak razveden.

Podnošenje zahteva iznosi AU$ 29.00 i plaća se gotovim novcem na šalteru konzulata, bankovnim čekom ili poštanskom uplatnicom (money order) sa naznakom „The Consulate General of the Republic of Serbia“. Generalni Konzulat ne prima privatne i čekove kompanija.

Za podnošenje zahteva u konzulatu, zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Prevod sa engleskod na srpski jezik iznosi AUD $78.00 po dokumentu.

Napomena: Overu stranih dokumenata "APOSTILLE" pečatom vrši isključivo vlada države izdavanja dokumeta. Za Australiju, "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 ili www.smartraveller.gov.au)". Za Novi Zeland - "NZ government (Ph: 0800 872 675 ili www.govt.nz/authentications)".

Za dodatna obaveštenja o stausnim pitanjima, molimo posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova RS - Statusna pitanja i matične knjige.