Printer Friendly Version Пријава брака склопљеног пред иностраним органом @ 27 November 2014 12:25 AM

Пријава Брака

За пријаву брака закљученог у Аустралији ради уписа у матичну књигу венчаних у Републици Србији, према месту заједничког пребивалишта супружника, односно у месту пребивалишта једног од супружника, потребно је да се достави следеће:

  1. Попуњен захтев за пријаву брака (MS Word или PDF формат).
  2. Попуњена изјава супружника (MS Word или PDF формат).
  3. Оригинал аустралијског/новозеландског извода из матичне књиге венчаних, оверен печатом “Apostille”  и преведен на српски језик од овлашћеног преводиоца (или у конзулату).
  4. Фотокопија уверења о држављанству за оба супружника.
  5. Фотокопија пасоша оба супружника.

Уколико подносите захтев и изјаву поштом а не лично у Генералном конзулату, потребно је исте оверити код Мировног судије (Justice of the Peace).

Уколико се пријављује брак који није први брачним друговима, потребно је да се приложи и извод из матичне књиге рођених из Србије у коме је у рубрици “Напомена” уписано да је претходни брак разведен.

Подношење захтева износи АУ$ 29.00 и плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом money order)  са назнаком „The Consulate General of the Republic of Serbia“.
Генерални Конзулат не прима приватне и чекове компанија.

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

Превод са енглеског на српски језик износи АУД $78.00 по документу.

Напомена: Оверу страних документа "APOSTILLE" печатом врши искључиво влада државе издавања документа. За Аустралију, то је "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 или www.smartraveller.gov.au). За Нови Зеланд - NZ government (Ph: 0800 872 675 или www.govt.nz/authentications).

За додатна обавештења о статусним питањима, молимо посетите сајт Министраства спољних послова РС - Статусна питања и матичне књиге.