Printer Friendly Version УСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ @ 7 October 2015 03:57 AM

На преговорима надлежних органа Србије и Аустралије, одржаним у Канбери од 22. до 25. септембра 2015.године, усаглашен је текст Споразума о социјалном осигурању између две државе, који су парафирали шефови делегација.
Споразумом о социјалном осигурању између Србије и Аустралије обухваћене су области пензијског и инвалидског осигурања.
Одредбе споразума омогућавају осигураницима двеју држава да се приликом остваривања права на пензију, уколико је то потребно, узме у обзир стаж осигурања навршен на територији обе државе уговорнице. Садржи, такође, и одредбе о исплати давања у конвертибилној валути на територији друге државе уговорнице, затим, о утврђивању применљивог законодавства, као и о упућивању на рад у другу државу-уговорницу. Одредбама којим се регулише упућивање на рад у другу државу-уговорницу, предвиђена је могућност изузећа од примене одредаба законодавства земље у коју је лице упућено, чиме се избегава истовремено плаћање доприноса у обе државе.
У складу са процедуром, предстоје активности у циљу припреме пратећих докумената као и само потписивање споразума, затим ратификација и његово ступање на снагу, о чему ће Амбасада правовремено обавештавати јавност.
Амбасада Републике Србије у Аустралији користи ову прилику да изрази искрену захвалност сваком од припадника Српске заједнице у Аустралији који је својим ставом или конкретном подршком помогао да се организује долазак и боравак делегације Србије како би се одржали преговори о Споразуму о социјалном осигурању.