Printer Friendly Version IV СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ @ 24 February 2016 03:40 AM

У центру Сиднеја, 6. и 7. фебруара 2016. године, на главној туристичкој локацији Дарлинг Харбор и Тумбалонг Парк, одржан је четврти по реду Српски фестивал, у организацији Удружења српске православне омладине (СОЈА) из Сиднеја, под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и многобројних спонзора.

            Популарно назван „највећи српски фестивал на јужној хемисфери“ и ове године је окупио бројне угледне госте и српску дијаспору. Ова манифестација, која је спој културе, традиције и идентитета српског народа на овим просторима, има енорман потенцијал за презентацију Србије најширој публици у Сиднеју. Према статистичким подацима Сиднејске луке процењује се да је било преко 50.000 посетилаца на овогодишњем дводневном фестивалу. Фестивал је био украшен богатим културно-уметничким програмом, уз изведбу бројних врсних фоклорних ансамбала, певача и музичара, сви са једним циљем да промовишу Србију у Аустралији. На изложбено-продајним штандовима могли су се купити уметнички и занатски предмети, књиге, сувенири, народне ношње или посматрати изложбе и прочитати о српским верским и народним традицијама. Као и прошле и ове године, грађани су могли да уживају у буреку и кулинарским специјалитетима са роштиља уз српско вино, пиво и ракију.

           Посебно ове године издвајамо организовање изложбе са неколико паноа о српском научнику Милутину Миланковићу, која је реализована захваљујући ангажману Амбасаде Р. Србије у Канбери, као и присуство репрезентације рагбиста Србије, који су у оквиру промотивне посете Сиднеју, на свом штанду продавали дресове и капе. 

На свечаној церемонији отварања окупљеним грађанима обратио се амбасадор Р. Србије у Аустралији, Мирољуб Петровић. У име аустралијских власти, грађанима се обратио и велики пријатељ и познавалац Србије и Српске заједнице у Аустралији, парламентарац Дејвид Кларк. Владика Иринеј, епископ Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, се на крају, захвалио организаторима, првенствено директору Фестивала Димитрију Грашару на одличној организацији и свим члановима СОЈА, као и бројним спонзорима и волонтерима. Церемонији отварања Фестивала присуствовали су и ГК Р. Србије у Сиднеју, Бранко Радошевић, конзул Бранислав Грбић, генерални директор „Ер Србије“, Дане Кондић, и њихов представник за Аустралију, Стеван Шипка, затим посланик Парламента НЈВ за Ливерпул, Пол Линч, менаџер туристичке мреже Сиднејске луке, Брендон Бурк, председник СОЈА, Илија Пераћ, као и представници СПЦ и др. гости. 

            Преко следећих линкова можете преузети саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ поводом овог догађаја. Интервју амб. М.Петровића аустралијској радио станици „СБС“ (програм на српском језику), бројне фотографије, видео снимке и промотивни спот могуће је видети и чути преко следећих линкова:

https://www.facebook.com/SerbianFestivalSydney;  https://youtu.be/aF8h7ox4cSc; http://www.serbianfestival.com.auhttp://soc.org.au/sr/vesti-sr/373-odrzan-cetvrti-srpski-festival-u-sidneju и http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/sr/content/srpski-karneval-u-srcu-sidneja?language=sr