Printer Friendly Version IV SRPSKI FESTIVAL U SIDNEJU @ 24 February 2016 03:43 AM

U centru Sidneja, 6. i 7. februara 2016. godine, na glavnoj turističkoj lokaciji Darling Harbor i Tumbalong Park, održan je četvrti po redu Srpski festival, u organizaciji Udruženja srpske pravoslavne omladine (SOJA) iz Sidneja, pod pokroviteljstvom Mitropolije australijsko-novozelandske SPC i mnogobrojnih sponzora.

            Popularno nazvan „najveći srpski festival na južnoj hemisferi“ i ove godine je okupio brojne ugledne goste i srpsku dijasporu. Ova manifestacija, koja je spoj kulture, tradicije i identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, ima enorman potencijal za prezentaciju Srbije najširoj publici u Sidneju. Prema statističkim podacima Sidnejske luke procenjuje se da je bilo preko 50.000 posetilaca na ovogodišnjem dvodnevnom festivalu. Festival je bio ukrašen bogatim kulturno-umetničkim programom, uz izvedbu brojnih vrsnih foklornih ansambala, pevača i muzičara, svi sa jednim ciljem da promovišu Srbiju u Australiji. Na izložbeno-prodajnim štandovima mogli su se kupiti umetnički i zanatski predmeti, knjige, suveniri, narodne nošnje ili posmatrati izložbe i pročitati o srpskim verskim i narodnim tradicijama. Kao i prošle i ove godine, građani su mogli da uživaju u bureku i kulinarskim specijalitetima sa roštilja uz srpsko vino, pivo i rakiju.

       Posebno ove godine izdvajamo organizovanje izložbe sa nekoliko panoa o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću, koja je realizovana zahvaljujući angažmanu Ambasade R. Srbije u Kanberi, kao i prisustvo reprezentacije ragbista Srbije, koji su u okviru promotivne posete Sidneju, na svom štandu prodavali dresove i kape. 

         Na svečanoj ceremoniji otvaranja okupljenim građanima obratio se ambasador R. Srbije u Australiji, Miroljub Petrović. U ime australijskih vlasti, građanima se obratio i veliki prijatelj i poznavalac Srbije i Srpske zajednice u Australiji, parlamentarac Dejvid Klark. Vladika Irinej, episkop Mitropolije australijsko-novozelandske SPC, se na kraju, zahvalio organizatorima, prvenstveno direktoru Festivala Dimitriju Grašaru na odličnoj organizaciji i svim članovima SOJA, kao i brojnim sponzorima i volonterima.    Ceremoniji otvaranja Festivala prisustvovali su i GK R. Srbije u Sidneju, Branko Radošević, konzul Branislav Grbić, generalni direktor „Er Srbije“, Dane Kondić, i njihov predstavnik za Australiju, Stevan Šipka, zatim poslanik Parlamenta NJV za Liverpul, Pol Linč, menadžer turističke mreže Sidnejske luke, Brendon Burk, predsednik SOJA, Ilija Perać, kao i predstavnici SPC i dr. gosti. 

         Preko sledećih linkova možete preuzeti saopštenje Mitropolije australijsko-novozelandske SPC povodom ovog događaja. Intervju amb. M.Petrovića australijskoj radio stanici „SBS“ (program na srpskom jeziku), brojne fotografije, video snimke i promotivni spot moguće je videti i čuti preko sledećih linkova:

https://www.facebook.com/SerbianFestivalSydney;  https://youtu.be/aF8h7ox4cSc; http://www.serbianfestival.com.auhttp://soc.org.au/sr/vesti-sr/373-odrzan-cetvrti-srpski-festival-u-sidneju i http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/sr/content/srpski-karneval-u-srcu-sidneja?language=sr