Printer Friendly Version ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈСКОЈ ОПШТИНИ РОКДЕЈЛ @ 26 February 2016 04:58 AM

         У част обележавања Дана државности Републике Србије у Сиднејској Општини Рокдејл, 12.02.о.г, пригодном свечаношћу, сада већ традиционално, по осми пут, подигнута је застава Републике Србије.

Аустралија је у склопу своје политике мултикултурализма и кроз институције које су у том циљу основане, отворила свим етничким заједницама могућност за ангажман и афирмацију у друштву. Као један такав пример је управо у овој великој сиднејској Општини Рокдејл. На иницијативу националног удружења „Сретење“, под руководством Миодрага Пешића, угледног члана Српске заједнице, сваке године од 2009., на свечаности у част Дана државности Р.Србије подиже се застава Р. Србије на јарбол испред зграде Општине, што представља стални подстицај за хармонизацију односа, блискост и толеранцију између бројних народа који живе у Сиднеју.

            Поводом ове свечаности Бил Саравиновски, градоначелник Рокдејла и Бранко Радошевић, генерални конзул Р. Србије у Сиднеју, одржали су пригодне говоре.

            Поред именованих, церемонији подизања заставе присуствовали су и Бранислав Грбић, конзул, Стивен Кампер, члан Законодавне скупштине Новог Јужног Велса за Рокдејл, Милован Карајичић, заменик градоначелника Ферфилда, Миодраг Пешић, председник Удружења српско-аустралијске заједнице „Сретење“, Андру Цунис, члан Градске управе Рокдејл, отац Никола Билић, представник СПЦ, као и бројни службеници Општине и грађани Рокдејла са припадницима Српске и других етничких заједница.      

      

Церемонија је улепшана наступом фолклорне групе из цркве „Св. Кнеза Лазара“ из Александрије и скуп је завршен пригодним пријемом.