Printer Friendly Version PODIZANJE ZASTAVE R. SRBIJE U SIDNEJSKOJ OPŠTINI ROKDEJL @ 27 February 2016 12:24 AM

        U čast obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Sidnejskoj Opštini Rokdejl, 12.02.o.g, prigodnom svečanošću, sada već tradicionalno, po osmi put, podignuta je zastava Republike Srbije.

Australija je u sklopu svoje politike multikulturalizma i kroz institucije koje su u tom cilju osnovane, otvorila svim etničkim zajednicama mogućnost za angažman i afirmaciju u društvu. Kao jedan takav primer je upravo u ovoj velikoj sidnejskoj Opštini Rokdejl. Na inicijativu nacionalnog udruženja „Sretenje“, pod rukovodstvom Miodraga Pešića, uglednog člana Srpske zajednice, svake godine od 2009., na svečanosti u čast Dana državnosti R.Srbije podiže se zastava R. Srbije na jarbol ispred zgrade Opštine, što predstavlja stalni podsticaj za harmonizaciju odnosa, bliskost i toleranciju između brojnih naroda koji žive u Sidneju.

            Povodom ove svečanosti Bil Saravinovski, gradonačelnik Rokdejla i Branko Radošević, generalni konzul R. Srbije u Sidneju, održali su prigodne govore.

            Pored imenovanih, ceremoniji podizanja zastave prisustvovali su i Branislav Grbić, konzul, Stiven Kamper, član Zakonodavne skupštine Novog Južnog Velsa za Rokdejl, Milovan Karajičić, zamenik gradonačelnika Ferfilda, Miodrag Pešić, predsednik Udruženja srpsko-australijske zajednice „Sretenje“, Andru Cunis, član Gradske uprave Rokdejl, otac Nikola Bilić, predstavnik SPC, kao i brojni službenici Opštine i građani Rokdejla sa pripadnicima Srpske i drugih etničkih zajednica.  

 
Ceremonija je ulepšana nastupom folklorne grupe iz crkve „Sv. Kneza Lazara“ iz Aleksandrije i skup je završen prigodnim prijemom.