Printer Friendly Version ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 28 February 2016 11:26 PM

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, 16.02.2016. године, обележен је Дан државности Р. Србије 15. фебруар и педесет година дипломатских односа са Аустралијом. У част обележавања државног празника позване су угледне личности из јавног и политичког живота Новог Јужног Велса (НЈВ) и Аустралије, представници страних дипломатско-конзуларних мисија, као и истакнути припадници Српске заједнице.

                   Издвајамо присуство Мирољуба Петровића, амбасадора Р. Србије у Аустралији, владике Иринеја, Епископа СПЦ Митрополије аустралијско-новозеландске и Шејна Маларда (Shayne Mallard), члана Законодавног Савета НЈВ, који је у име Владе НЈВ представљао премијера Мајка Берда и Џона Аџаку, Министра НЈВ за мултикултурализам и бригу о старим лицима и инвалидима. Присутни су били и Бил Саравиновски, градоначелник Рокдејла, Нед Манун, градоначелник Ливерпула, као и заменици и чланови Градских управа, Милован Карајичић за Ферфилд, Питер Ристевски и Гас Балут за Ливерпул. Такође, позиву су се одазвали бројни шефови страних мисија или њихови заменици. Српску заједницу су представљали угледни бизнисмени, председници клубова, представници медија, лекари, професори и спортисти, са којима овај ГК има дугогодишњу сарадњу и познанство.  

            Након интонирања химни Аустралије и Р.Србије, званицама се обратио ГК Бранко Радошевић пригодним говором, док се испред Владе НЈВ присутнима обратио Шејн Малард, члан Законодавног Савета НЈВ.

            Б. Саравиновски, градоначелник Рокдејла, у свом кратком обраћању,  уручио је амб. М. Петровићу плакету града Рокдејла поводом Дана државности Р. Србије.   

Српски културни клуб „Св. Сава“, из Сиднеја, као овогодишњи спонзор пријема, обезбедио је послужење традиционалним српским специјалитетима. Музички дует „Пера и Пера“, који су већ наступали на нашим пријемима и ове године су свирали у част Дана државности и улепшали вече изворним српским песмама.

Пријем је протекао у пријатељској атмосфери, на задовољство свих гостију.

            Остале фотографије можете видети преко овог линка: