Printer Friendly Version PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE @ 29 February 2016 04:24 AM

U Generalnom konzulatu R. Srbije u Sidneju, 16.02.2016. godine, obeležen je Dan državnosti R. Srbije 15. februar i pedeset godina diplomatskih odnosa sa Australijom. U čast obeležavanja državnog praznika pozvane su ugledne ličnosti iz javnog i političkog života Novog Južnog Velsa (NJV) i Australije, predstavnici stranih diplomatsko-konzularnih misija, kao i istaknuti pripadnici Srpske zajednice.

Izdvajamo prisustvo Miroljuba Petrovića, ambasadora R. Srbije u Australiji, vladike Irineja, Episkopa SPC, Mitropolije australijsko-novozelandske i Šejna Malarda (Shayne Mallard), člana Zakonodavnog Saveta NJV, koji je u ime Vlade NJV predstavljao premijera Majka Berda i Džona Adžaku, Ministra NJV za multikulturalizam i brigu o starim licima i invalidima. Prisutni su bili i Bil Saravinovski, gradonačelnik Rokdejla, Ned Manun, gradonačelnik Liverpula, kao i zamenici i članovi Gradskih uprava, Milovan Karajičić za Ferfild, Piter Ristevski i Gas Balut za Liverpul. Takođe, pozivu su se odazvali brojni šefovi stranih misija ili njihovi zamenici. Srpsku zajednicu su predstavljali ugledni biznismeni, predsednici klubova, predstavnici medija, lekari, profesori i sportisti, sa kojima ovaj GK ima dugogodišnju saradnju i poznanstvo.  

            Nakon intoniranja himni Australije i R.Srbije, zvanicama se obratio GK Branko Radošević prigodnim govorom, dok se ispred Vlade NJV prisutnima obratio Šejn Malard, član Zakonodavnog Saveta NJV.

            B. Saravinovski, gradonačelnik Rokdejla, u svom kratkom obraćanju,  uručio je amb. M. Petroviću plaketu grada Rokdejla povodom Dana državnosti R. Srbije.   

       Srpski kulturni klub „Sv. Sava“, iz Sidneja, kao ovogodišnji sponzor prijema, obezbedio je posluženje tradicionalnim srpskim specijalitetima. Muzički duet „Pera i Pera“, koji su već nastupali na našim prijemima i ove godine su svirali u čast Dana državnosti i ulepšali veče izvornim srpskim pesmama.

Prijem je protekao u prijateljskoj atmosferi, na zadovoljstvo svih gostiju.

Ostale fotografije možete videti preko ovog linka: