Printer Friendly Version ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ПАТРИЈАРХА СПЦ Г. ИРИНЕЈА @ 15 March 2016 03:07 AM

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Канбери, приређен је, у четвртак 10.03.2016. године, свечани пријем у част посете највиших званичника Српске православне цркве на челу са Патријархом српским г. Иринејом, у чијој пратњи су били Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј.

Пријему у част српског патријарха присуствовало је око 90 гостиију, а од угледнијих гостију издвајамо:  Дејвид Кларк (David Clarke), члан Парламента и Законодавног савета Новог Јужног Велса (НЈВ), који је представљао Министра за мултикултурализам НЈВ; челници страних православних цркава, међу којима су грчки архиепископ за Аустралију, епископи Руске, Коптске, Сиријске, Јерменске и  Антиохијске православне цркве; Амбасадори Русије, Румуније, Грузије и Генерални конзули Русије и Румуније, као и представници других конзуларних мисија из Сиднеја. Поред њих, на пријем су дошли и градски челници из Сиднеја, еминентни представници Српске заједнице у Аустралији, чланови Митрополијског управног одбора, Удружења српске православне омладине, као и бројни свештеници СПЦ.

У званичном делу пријема, након извођења химни Р. Србије и Аустралије од стране хора цркве „Св. Лазара“, угледним званицама обратили су се амбасадор Р. Србије Мирољуб Петровић, у име Министра за мултикултурализам НЈВ, аустралијски званичник Дејвид Кларк и Патријарх српски г. Иринеј.

Након пригодних говора Патријарх српски г. Иринеј, у знак захвалности за  допринос развоју пријатељских односа Р. Србије и Аустралије и за Српску заједницу, уручио је амбасадору М. Петровићу плакету са грбом Патријаршије СПЦ.     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У оквиру званичног дела програма, пријем је улепшан српским песмама у извођењу хора цркве „Св. Лазара“ из Сиднеја, које су пропраћене громогласним аплаузом.