Printer Friendly Version PRIJEM POVODOM POSETE PATRIJARHA SPC G. IRINEJA @ 15 March 2016 03:51 AM

U Generalnom konzulatu R. Srbije u Sidneju, u saradnji sa Ambasadom R. Srbije u Kanberi, priređen je, u četvrtak 10.03.2016. godine, svečani prijem u čast posete najviših zvaničnika Srpske pravoslavne crkve na čelu sa Patrijarhom srpskim g. Irinejom, u čijoj pratnji su bili Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i episkop Mitropolije australijsko-novozelandske g. Irinej.

Prijemu u čast srpskog patrijarha prisustvovalo je oko 90 gostiiju, a od uglednijih gostiju izdvajamo:  Dejvid Klark (David Clarke), član Parlamenta i Zakonodavnog saveta Novog Južnog Velsa (NJV), koji je predstavljao Ministra za multikulturalizam NJV; čelnici stranih pravoslavnih crkava, među kojima su grčki arhiepiskop za Australiju, episkopi Ruske, Koptske, Sirijske, Jermenske i  Antiohijske pravoslavne crkve; Ambasadori Rusije, Rumunije, Gruzije i Generalni konzuli Rusije i Rumunije, kao i predstavnici drugih konzularnih misija iz Sidneja. Pored njih, na prijem su došli i gradski čelnici iz Sidneja, eminentni predstavnici Srpske zajednice u Australiji, članovi Mitropolijskog upravnog odbora, Udruženja srpske pravoslavne omladine, kao i brojni sveštenici SPC.

U zvaničnom delu prijema, nakon izvođenja himni R. Srbije i Australije od strane hora crkve „Sv. Lazara“, uglednim zvanicama obratili su se ambasador R. Srbije Miroljub Petrović, u ime Ministra za multikulturalizam NJV, australijski zvaničnik Dejvid Klark i Patrijarh srpski g. Irinej.

Nakon prigodnih govora Patrijarh srpski g. Irinej, u znak zahvalnosti za  doprinos razvoju prijateljskih odnosa R. Srbije i Australije i za Srpsku zajednicu, uručio je ambasadoru M. Petroviću plaketu sa grbom Patrijaršije SPC.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru zvaničnog dela programa, prijem je ulepšan srpskim pesmama u izvođenju hora crkve „Sv. Lazara“ iz Sidneja, koje su propraćene gromoglasnim aplauzom.