Printer Friendly Version УСТОЛИЧЕЊЕ ВЛАДИКЕ СИЛУАНА НА ТРОН ЕПИСКОПА МИТРОПОЛИЈЕ АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКЕ СПЦ @ 5 November 2016 08:03 AM

Устоличење новог владике Митрополије аустралијско-новозеландске Српске православне цркве, одржано је суботу 22. октобра 2016. године, у саборном храму Светог Ђорђа у Кабрамати у Сиднеју. У трон Епископа аустралијско-новозеландског устоличен је Његово Преосвештенство мр Силуан Мракић.

Архијерејску Литургију је предводио нови Владика Силуан, а саслуживали су му ЊП Епископ новограничко-средњезападно амерички Лонгин, ЊП Епископ аполонијски Серафим (викар локалне Архиепископије Цариградске патријаршије), ЊП Епископ канберски Георгије (викар локалне епархије Руске заграничке цркве) као и бројни свештеници Српске и Руске Цркве, укључујући и јурисдикцију Московске патријаршије из Аустралије, као и гости из Србије и Републике Српске.

Архијерејској литургији, свечаном ручку који је био праћен и пригодним програмом, присуствовали су бројни представници Срспке заједнице из целе Аустралије и са Новог Зеланда, као и ГК Б. Радошевић и амбасадор М. Петровић, који се током ручка обратио пригодним речима присутним гостима. Од политичких представника био је присутан члан федералног Парламента Крег Кели са сарадницима и представници члана Парламента Криса Хејса. 

У недељу, 23.10.2016.г, у месту Дапто код Волонгонга, одржана је пригодна свечаност обележавања 30 година од завршетка изградње и освештања цркве Св. Јована, уједно и прва литургија коју је служио Владика Силуан у својству новог Епископа.    

Фотографије и извештаје са ових догађаја можете преузети са следећих линкова:

http://www.soc.org.au/sr/vesti-sr/608-ustolicen-episkop-australijskonovozelandski-g-siluan

http://www.soc.org.au/sr/vesti-sr/610-obiljezeno-30-godina-od-osvecenja-hrama-u-daptu

http://www.srpskiglas.com.au/svecani-docek-njegovog-preosvestenstva-vladike-siluana-mrakica-i-ustolicenje/