Printer Friendly Version USTOLIČENJE VLADIKE SILUANA NA TRON EPISKOPA MITROPOLIJE AUSTRALIJSKO-NOVOZELANDSKE SPC @ 5 November 2016 08:41 AM

Ustoličenje novog vladike Mitropolije australijsko-novozelandske Srpske pravoslavne crkve, održano je subotu 22. oktobra 2016. godine, u sabornom hramu Svetog Đorđa u Kabramati u Sidneju. U tron Episkopa australijsko-novozelandskog ustoličen je NJegovo Preosveštenstvo mr Siluan Mrakić. 

Arhijerejsku Liturgiju je predvodio novi Vladika Siluan, a sasluživali su mu NJP Episkop novograničko-srednjezapadnoamerički Longin, NJP Episkop apolonijski Serafim (vikar lokalne Arhiepiskopije Carigradske patrijaršije), NJP Episkop kanberski Georgije (vikar lokalne eparhije Ruske zagraničke crkve) kao i brojni sveštenici Srpske i Ruske Crkve, uključujući i jurisdikciju Moskovske patrijaršije iz Australije, kao i gosti iz Srbije i Republike Srpske. 

Arhijerejskoj liturgiji, svečanom ručku koji je bio praćen i prigodnim programom, prisustvovali su brojni predstavnici Srspke zajednice iz cele Australije i sa Novog Zelanda, kao i GK B. Radošević i ambasador M. Petrović, koji se tokom ručka obratio prigodnim rečima prisutnim gostima. Od političkih predstavnika bio je prisutan član federalnog Parlamenta Kreg Keli sa saradnicima i predstavnici člana Parlamenta Krisa Hejsa.

U nedelju, 23.10.2016.g, u mestu Dapto kod Volongonga, održana je prigodna svečanost obeležavanja 30 godina od završetka izgradnje i osveštanja crkve Sv. Jovana, ujedno i prva liturgija koju je služio Vladika Siluan u svojstvu novog Episkopa.    

Fotografije i izveštaje sa ovih događaja možete preuzeti sa sledećih linkova: 

http://www.soc.org.au/sr/vesti-sr/608-ustolicen-episkop-australijskonovozelandski-g-siluan

http://www.soc.org.au/sr/vesti-sr/610-obiljezeno-30-godina-od-osvecenja-hrama-u-daptu

http://www.srpskiglas.com.au/svecani-docek-njegovog-preosvestenstva-vladike-siluana-mrakica-i-ustolicenje/