Printer Friendly Version IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, 2. APRIL 2017. GODINE @ 4 March 2017 05:04 AM

Prijava (možete ovde preuzeti) za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Popunjena i potpisana prijava, uz koju je potrebno obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike  Srbije, ili važeće lične karte Republike Srbije, ili važeće vozačke dozvole Republike Srbije, dostaviti na e-mail gkrssid@optusnet.com.au ili na adresu:

CONSULATE GENERAL OF THE REPUBLIC OF SERBIA

12 Trelawney Street

Woollahra, NSW 2025

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Podvlačimo da podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može biti upisan u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak u Srbiji.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, istovremeno sa prijavom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Kanberi ili Sidneju koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

U tom slučaju, oba popunjena zahteva – zahtev za upis u jedinstveni birački spisak istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnose se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije – Ambasadi u Kanberi ili Generalnom Konzulatu u Sidneju – koji ih dostavljaju nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

NAPOMENA:

Biračka mesta u inostranstvu se u principu otvaraju u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava, što u slučaju Australije znači da mogu biti otvorena u prostorijama Ambasade u Kanberi i Generalnog Konzulata u Sidneju, na dan izbora, 2. aprila.

Osnovni uslov koji treba ispuniti da bi bila otvorena ova glasačka mesta jeste da bude prijavljeno ne manje od 100 birača (i u skladu sa svakom pojedinačnom prijavom doneto odgovarajuće rešenje, o čemu se obaveštava birač) koji žele da ostvari svoje biračko pravo na svakom pojedinačnom biračkom mestu.

I u slučaju obrazloženog predloga/inicijative da bude otvoreno dodatno biračko mesto u nekom drugom gradu u Australiji – izvan prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništva u Kanberi i Sidneju – primenjuje se isti princip, odnosno, potrebno je da postoji najmanje 100 birača koji su se prijavili i kojima je rešenjem priznato takvo pravo za to konkretno predloženo biračko mesto.

Zakonski osnov za glasanje u inostranstvu:

Saglasno članu 6. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“ br.104/09 i 99/11) birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje se u birački spisak prema poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu. Upis podataka da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu vrši se počev od dana posle raspisivanja izbora, a najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska. Nakon održanih izbora podaci iz člana 7. stav 3. navedenog zakona brišu se po službenoj dužnosti iz biračkog spiska u roku od 30 dana od održanih izbora.

Saglasno članu 16. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku dan posle raspisivanja izbora, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije obaveštavaju birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu. Ministarstvo nadležno za poslove uprave u obavezi je da odmah po raspisivanju izbora tu činjenicu objavi na sajtu ministarstva.