Printer Friendly Version V СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ @ 19 June 2017 05:40 AM

Популарно названи „највећи српски фестивал на јужној хемисфери“ по пети јубиларни пут одржан је 4. и 5. фебруара, 2017. године, на једној од најпрометнијих туристичких локација Сиднеја, Дарлинг Харбор и Тумбалонг Парк, у организацији Удружења српске православне омладине (СОЈА) из Сиднеја, под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и многобројних спонзора.

Као и свих претходних година, и овог пута Српски фестивал је окупио бројне угледне госте и српску дијаспору. Ова манифестација, која је спој културе, традиције и идентитета српског народа на овим просторима, има енорман потенцијал за презентацију Србије најширој публици у Сиднеју, као и бројним страним туристима који посећују ову локацију. Дводневни фестивал привукао је велики број посетилаца (процена око 50 хиљада) који су уживали у песми, игри и кулинарским специјалитетима.

На свечаној церемонији Фестивала, након интонирања химни Аустралије и Р. Србије, окупљеним грађанима обратили су се: у име ДКП Р. Србије у Сиднеју и  Канбери, ГК Б.Радошевић; затим представник Федералног парламента Дејвид Кларк, велики пријатељ и познавалац Србије и Српске заједнице у Аустралији; Пол Линч, представник Парламента Новог Јужног Велса (НЈВ); Џон Јеремић у име организатора Фестивала и на крају у име Владике Силуана, јереј Бранко Босанчић. 

 

Церемонији отварања Фестивала присуствовали су, поред већ поменутих,  конзул Б.Грбић, као и представник Ер Србије за Аустралију, Стеван Шипка,  менаџер туристичке мреже Сиднејске луке, Брендон Бурк, председник СОЈА, Илија Пераћ, као и представници СПЦ и др. гости.