Printer Friendly Version V SRPSKI FESTIVAL U SIDNEJU @ 19 June 2017 06:43 AM

Popularno nazvani „najveći srpski festival na južnoj hemisferi“ po peti jubilarni put održan je 4. i 5. februara, 2017. godine, na jednoj od najprometnijih turističkih lokacija Sidneja, Darling Harbor i Tumbalong Park, u organizaciji Udruženja srpske pravoslavne omladine (SOJA) iz Sidneja, pod pokroviteljstvom Mitropolije australijsko-novozelandske SPC i mnogobrojnih sponzora.

Kao i svih prethodnih godina, i ovog puta Srpski festival je okupio brojne ugledne goste i srpsku dijasporu. Ova manifestacija, koja je spoj kulture, tradicije i identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, ima enorman potencijal za prezentaciju Srbije najširoj publici u Sidneju, kao i brojnim stranim turistima koji posećuju ovu lokaciju. Dvodnevni festival privukao je veliki broj posetilaca (procena oko 50 hiljada) koji su uživali u pesmi, igri i kulinarskim specijalitetima.

Na svečanoj ceremoniji Festivala, nakon intoniranja himni Australije i R. Srbije, okupljenim građanima obratili su se: u ime DKP R. Srbije u Sidneju i Kanberi, GK B.Radošević; zatim predstavnik Federalnog parlamenta Dejvid Klark, veliki prijatelj i poznavalac Srbije i Srpske zajednice u Australiji; Pol Linč, predstavnik Parlamenta Novog Južnog Velsa (NJV); Džon Jeremić u ime organizatora Festivala i na kraju u ime Vladike Siluana, jerej Branko Bosančić. 

Ceremoniji otvaranja Festivala prisustvovali su, pored već pomenutih, konzul B.Grbić, kao i predstavnik Er Srbije za Australiju, Stevan Šipka, menadžer turističke mreže Sidnejske luke, Brendon Burk, predsednik SOJA, Ilija Perać, kao i predstavnici SPC i dr. gosti.