Printer Friendly Version ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД @ 20 June 2017 03:14 AM

У част обележавања Дана државности Републике Србије у Сиднејској Општини Беј Сајд (бивша Рокдејл), 13.02.2017. године, пригодном свечаношћу, традиционално, по девети пут, подигнута је застава Републике Србије.

Окупљеним грађанима из српске дијаспоре са припадницима грчке заједнице први се, у име градоначелника Беј Сајда обратио Миодраг Пешић, председник Удружења српско-аустралијске заједнице „Сретење“, који је поздравио уважене госте и, између осталог, подсетио да је „Рокдејл једино место у свету где се, поред српских представништава, као и у Србији, подиже застава Р. Србије за Дан државности“.  

У име Генералног конзулата Р. Србије у Сиднеју присутнима се обратио ГК Б. Радошевић пригодним говором, који се, између осталог, захвалио домаћинима и истакао „да је поносан што се у част Дана државности Р. Србије подиже наша застава“.

Свечаном скупу присуствовали су и следећи уважени гости: Бранислав Грбић, конзул; Ставрос Киримис, ГК Р. Грчке; Стивен Кампер, члан Законодавне скупштине Новог Јужног Велса за Рокдејл; отац Немања Мрђеновић, у име Владике Силуана, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, Драган Миловановић, делегат српске дијаспоре и председник српског културног клуба „Св. Сава“,  као и други службеници Општине и грађани Рокдејла са припадницима Српске и других етничких заједница.         

Свечани чин подизања заставе Р. Србије на јарбол заједно су обавили ГК Б. Радошевић, Стивен Кампер и отац Немања Мрђеновић, уз интонирање химне „Боже правде“, а након интонирања химне Аустралије. 

Церемонија је улепшана наступом фолклорне групе из цркве „Св. Кнеза Лазара“ из Александрије и скуп је завршен пригодним пријемом у организацији “Српског културног клуба Св.Сава”. 

ФОТО ГАЛЕРИЈА.