Printer Friendly Version PODIZANJE ZASTAVE R. SRBIJE ISPRED OPŠTINE BEJ SAJD @ 20 June 2017 03:21 AM

U čast obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Sidnejskoj Opštini Bej Sajd (bivša Rokdejl), 13.02.2017. godine, prigodnom svečanošću, tradicionalno, po deveti put, podignuta je zastava Republike Srbije.

Okupljenim građanima iz srpske dijaspore sa pripadnicima grčke zajednice prvi se, u ime gradonačelnika Bej Sajda obratio Miodrag Pešić, predsednik Udruženja srpsko-australijske zajednice „Sretenje“, koji je pozdravio uvažene goste i, između ostalog, podsetio da je „Rokdejl jedino mesto u svetu gde se, pored srpskih predstavništava, kao i u Srbiji, podiže zastava R. Srbije za Dan državnosti“.  

U ime Generalnog konzulata R. Srbije u Sidneju prisutnima se obratio GK B. Radošević prigodnim govorom, koji se, između ostalog, zahvalio domaćinima i istakao „da je ponosan što se u čast Dana državnosti R. Srbije podiže naša zastava“.

Svečanom skupu prisustvovali su i sledeći uvaženi gosti: Branislav Grbić, konzul; Stavros Kirimis, GK R. Grčke; Stiven Kamper, član Zakonodavne skupštine Novog Južnog Velsa za Rokdejl; otac Nemanja Mrđenović, u ime Vladike Siluana, Episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske SPC, Dragan Milovanović, delegat srpske dijaspore i predsednik srpskog kulturnog kluba „Sv. Sava“,  kao i drugi službenici Opštine i građani Rokdejla sa pripadnicima Srpske i drugih etničkih zajednica.    

Svečani čin podizanja zastave R. Srbije na jarbol zajedno su obavili GK B. Radošević, Stiven Kamper i otac Nemanja Mrđenović, uz intoniranje himne „Bože pravde“, a nakon intoniranja himne Australije. 

Ceremonija je ulepšana nastupom folklorne grupe iz crkve „Sv. Kneza Lazara“ iz Aleksandrije i skup je završen prigodnim prijemom u organizaciji “Srpskog kulturnog kluba Sv.Sava”.      

FOTO GALERIJA.