Printer Friendly Version ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 20 June 2017 04:04 AM

У среду, 15.02.2017. године, пригодним пријемом у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју обележен је Дан државности Р. Србије.  

У част обележавања државног празника позване су угледне личности из јавног и политичког живота Новог Јужног Велса (НЈВ) и Аустралије, представници страних дипломатско-конзуларних мисија, као и истакнути припадници Српске заједнице.

Издвајамо присуство Дејвида Кларка, члана законодавног савета Парламента НЈВ и личног изасланика Гледис Береџиклијан, премијерке НЈВ и протојереја-ставрофора Миодрага Перића у име владике Силуана, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ. Позиву су се одазвали бројни  шефови страних мисија, представници пријатељских заједница, локалних власти и полиције. Српску заједницу су представљали угледни бизнисмени, председници клубова и медија, лекари, професори, спортисти и музичари са којима овај ГК има дугогодишњу сарадњу и познанство.

Након интонирања химни Аустралије и Р.Србије, званицама се обратио ГК Б. Радошевић. Честитавши Дан државности и верски празник захвалио се свима који су дошли и, између осталог, подсетио је да „аустралијско-српски односи датирају још из 1892. године када је Краљевина Србија отворила Конзулат у Мелбурну“. У име премијера НЈВ, окупљеним званицама обратио се дугогодишњи пријатељ српске заједнице у Аустралији и велики познавалац наше историје и културе г. Дејвид Кларк, који је у свом срдачном говору посебно нагласио „да су обе земље током Великог рата и Другог светског рата биле на правој страни“.

Упућујемо искрену захвалност музичкој групи „Пера и Пера“, која већ традиционално наступа на нашим пријемима, која је и ове године свирала у част Дана државности а заједно са талентованом виолонисткињом Мајом Поповић, улепшали су вече изворним српским песмама.

Посебну захвалност упућујемо спонзорима овогодишњег пријема Српском културном клубу „Св. Сава“, из Хокстон Парка, и локалу „Љупка“, који су обезбедили послужење традиционалним српским специјалитетима и пићима. 

Фото галерија