Printer Friendly Version PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE @ 20 June 2017 04:45 AM

U sredu, 15.02.2017. godine, prigodnim prijemom u Generalnom konzulatu R. Srbije u Sidneju obeležen je Dan državnosti R. Srbije.  

U čast obeležavanja državnog praznika pozvane su ugledne ličnosti iz javnog i političkog života Novog Južnog Velsa (NJV) i Australije, predstavnici stranih diplomatsko-konzularnih misija, kao i istaknuti pripadnici Srpske zajednice.

Izdvajamo prisustvo Dejvida Klarka, člana zakonodavnog saveta Parlamenta NJV i ličnog izaslanika Gledis Beredžiklijan, premijerke NJV i protojereja-stavrofora Miodraga Perića u ime vladike Siluana, Episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske SPC. Pozivu su se odazvali brojni  šefovi stranih misija, predstavnici prijateljskih zajednica, lokalnih vlasti i policije. Srpsku zajednicu su predstavljali ugledni biznismeni, predsednici klubova i medija, lekari, profesori, sportisti i muzičari sa kojima ovaj GK ima dugogodišnju saradnju i poznanstvo.

Nakon intoniranja himni Australije i R.Srbije, zvanicama se obratio GK B. Radošević. Čestitavši Dan državnosti i verski praznik, zahvalio se svima koji su došli i, između ostalog, podsetio je da „australijsko-srpski odnosi datiraju još iz 1892. godine kada je Kraljevina Srbija otvorila Konzulat u Melburnu“. U ime premijera NJV, okupljenim zvanicama obratio se dugogodišnji prijatelj srpske zajednice u Australiji i veliki poznavalac naše istorije i kulture g. Dejvid Klark, koji je u svom srdačnom govoru posebno naglasio „da su obe zemlje tokom Velikog rata i Drugog svetskog rata bile na pravoj strani“.

Upućujemo iskrenu zahvalnost muzičkoj grupi „Pera i Pera“, koja već tradicionalno nastupa na našim prijemima, koja je i ove godine svirala u čast Dana državnosti a zajedno sa talentovanom violonistkinjom Majom Popović, ulepšali su veče izvornim srpskim pesmama.

Posebnu zahvalnost upućujemo sponzorima ovogodišnjeg prijema Srpskom kulturnom klubu „Sv. Sava“, iz Hokston Parka, i lokalu „Ljupka“, koji su obezbedili posluženje tradicionalnim srpskim specijalitetima i pićima. 

Medijske izveštaje možete preuzeti sa sledećih linkova:

FOTO GALERIJA