Printer Friendly Version ГОДИШЊА СВЕЧАНОСТ САВЕЗА ШКОЛА ЈЕЗИКА ЕТНИЧКИХ ЗАЈЕДНИЦА НЈВ @ 21 June 2017 03:31 AM

У суботу, 20.05.2017. године, у Сиднеју је одржана редовна годишња свечаност у организацији Савеза школа језика етничких заједница Новог Јужног Велса (NSW Federation of Community Language Schools).

Представници српских школа при ЦШО у НЈВ са Рејмондом Вилијамсом, Министром за мултикултурализам НЈВ. 

Ова манифестација се одржава сваке године у циљу неговања традиције  аустралијске политике мултикултурализма и анимирања представника свих  етничких заједница који живе на простору НЈВ да допринесу, подрже и привуку што већи број студената да похађају вечерње школе на језицима својих предака, као и да негују и очувају своје културно наслеђе и идентитет. 

Председник Савеза А.Вела са министрима Р.Вилијамсом и В.Доминелом и представницима школа 

Свечаности су присуствовали премијерка НЈВ Гладис Береџиклијан, као и министри Владе НЈВ Рејмонд Вилијамс, задуженог за мултикултурализам, и Виктора Доминела, задуженог за финансије. Поред већ поменутих чланова Владе, позиву су се одазвали и посланици Парламента НЈВ, чланови сиднејског конзуларног кора, представници Савеза и припадници етничких и верских заједница. 

Премијерка Г.Береџиклијан је, пред око 500 званица, најавила да ће Влада НЈВ у наредне четири године издвојити 10,9 милиона аустралијских долара за финансирање и унапређење наставе у овим школама.

Химну Аустралије на почетку свечаности отпевала је позната млада уметница српског порекла, Виолета Божанић, учесница финала „Аустралијског талента“ за 2016. годину. Током вечери деца бројних заједница извела су пригодан програм и уручене су награде истакнутим ђацима.

 Премијерка Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан

Српску заједницу представљали су конзул Б.Грбић, отац Саша Чолић, у име СПЦ, као и наставници српских школа при Црквено школским општинама у НЈВ.

Премијерки Г.Береџиклијан пренета је наша захвалност свесрдној помоћи Владе НЈВ Српској заједници уопште, као и најављеној финансијској подршци од које ће свакако имати користи и представници школа које одржавају наставу на српском језику. Министар мултикултурализма Р.Вилијамс поздравио је наше присуство, док је председник Савеза школа језика етничких заједница Алберт Вела изразио наду у плодотворнију будућу сарадњу са представницима српских школа.

Интонирање химне Аустралије извела је млада уметница српског порекла Виолета Божанић

Догађај је медијски пропраћен од стране недељника "Српски Глас"