Printer Friendly Version GODIŠNJA SVEČANOST SAVEZA ŠKOLA JEZIKA ETNIČKIH ZAJEDNICA NJV @ 21 June 2017 06:32 AM

U subotu, 20.05.2017. godine, u Sidneju je održana redovna godišnja svečanost u organizaciji Saveza škola jezika etničkih zajednica Novog Južnog Velsa (NSW Federation of Community Language Schools). 

Predstavnici srpskih škola pri CŠO u NJV sa Rejmondom Vilijamsom, Ministrom za multikulturalizam NJV.

Ova manifestacija se održava svake godine u cilju negovanja tradicije  australijske politike multikulturalizma i animiranja predstavnika svih  etničkih zajednica koji žive na prostoru NJV da doprinesu, podrže i privuku što veći broj studenata da pohađaju večernje škole na jezicima svojih predaka, kao i da neguju i očuvaju svoje kulturno nasleđe i identitet.

Predsednik Saveza A.Vela sa ministrima R.Vilijamsom i V.Dominelom i predstavnicima škola

Svečanosti su prisustvovali premijerka NJV Gladis Beredžiklijan, kao i ministri Vlade NJV Rejmond Vilijams, zaduženog za multikulturalizam, i Viktora Dominela, zaduženog za finansije. Pored već pomenutih članova Vlade, pozivu su se odazvali i poslanici Parlamenta NJV, članovi sidnejskog konzularnog kora, predstavnici Saveza i pripadnici etničkih i verskih zajednica.

Premijerka G.Beredžiklijan je, pred oko 500 zvanica, najavila da će Vlada NJV u naredne četiri godine izdvojiti 10,9 miliona australijskih dolara za finansiranje i unapređenje nastave u ovim školama.

Himnu Australije na početku svečanosti otpevala je poznata mlada umetnica srpskog porekla, Violeta Božanić, učesnica finala „Australijskog talenta“ za 2016. godinu. Tokom večeri deca brojnih zajednica izvela su prigodan program i uručene su nagrade istaknutim đacima.

 

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan

Srpsku zajednicu predstavljali su konzul B.Grbić, otac Saša Čolić, u ime SPC, kao i nastavnici srpskih škola pri Crkveno školskim opštinama u NJV.

Premijerki G.Beredžiklijan preneta je naša zahvalnost svesrdnoj pomoći Vlade NJV Srpskoj zajednici uopšte, kao i najavljenoj finansijskoj podršci od koje će svakako imati koristi i predstavnici škola koje održavaju nastavu na srpskom jeziku. Ministar multikulturalizma R.Vilijams pozdravio je naše prisustvo, dok je predsednik Saveza škola jezika etničkih zajednica Albert Vela izrazio nadu u plodotvorniju buduću saradnju sa predstavnicima srpskih škola.

Intoniranje himne Australije izvela je mlada umetnica srpskog porekla Violeta Božanić

Događaj je medijski propraćen od strane nedeljnika "Srpski glas".