Printer Friendly Version ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СИДНЕЈУ @ 11 August 2017 05:11 AM

У уторак, 25.07.2017. године, у Центру за иновације Мајкл Крауч (Michael Crouch Innovation Centre), при Универзитету Новог Јужног Велса (УНЈВ) у Сиднеју, свечано је отворена изложба експоната о Николи Тесли под називом „Неограничени ум“. Изложба је претходно одржана у Перту, „Tesla EXPO 2017“ од 01-16. јула о.г, у организацији „Тесла Форум Западна Аустралија“, чијем отварању је присуствовао амб. Мирољуб Петровић.

Изложба, која је по први пут одржана у Сиднеју од 26. јула до 6. августа, организована је у сарадњи са Музејом Никола Тесла из Београда, представницима српске заједнице, члановима друштва „Никола Тесла Српски“ и домаћинима УНЈВ, уз помоћ бројних спонзора, од којих издвајамо „Ер Србију“ са „Етихадом“, а уз инцијативу и посредовање ДКП Р. Србије у Канбери и Сиднеју. 

На изложби у Сиднеју приказано је 13 експоната, макета, плаката и  модела који представљају реплике Теслиних изума, као што су Теслино Колумбово јаје, индукциони мотор, као и детаљи и појединости из Теслине личне архиве и живота. У организацији поменутог друштва из Сиднеја приказане су две представе са локалним глумцима српског порекла. У оквиру изложбе, 01.08.2017.г, одржана је презентација Аустралијско-српске привредне коморе (ASCC). Посетиоце, током свих дана трајања изложбе, водили су стручна лица, дир. Музеја Никола Тесла, др Бранимир Јовановић, заједно са професорима и студентима волонтерима сиднејског Факултета за инжењеринг.

На свечаном отварању, у име домаћина окупљеним званицама обратио се декан УНЈВ са Факултета за инжењеринг, проф. Марк Хофман (Mark Hoffman). Амбасадор Мирољуб Петровић је изразио захвалност Музеју Никола Тесла из Београда, као и УНЈВ, а посебно непрофитној организацији „Никола Тесла Српски“ и њеном директору Драгану Стегњајићу, угледном члану српске дијаспоре, „без чијег ентузијазма и посвећености ова изложба не би била изводљива“. Говорећи о делу Николе Тесле истакао је значај овог научника за цело човечанство. У контексту српско-аустралијских односа, присутне званице је подсетио на сусрет и сарадњу два велика научника, Николе Тесле и Хенрија Сатона у Лондону 1892.г. На порекло Николе Тесле, његовог оца свештеника СПЦ, присутне је у свом обраћању подсетио Владика Силуан, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, док се у име организатора и свих спонзора изложбе обратио Стеван Шипка, представник „Ер Србије“. 

Директор Музеја Никола Тесла из Београда, др Бранимир Јовановић, у свом пригодном говору је истакао да „Музеј у Београду, поред експоната које данас видимо овде, садржи и преко 200 хиљада докумената који привлаче пажњу научника из целог света“. У знак захвалности УНЈВ и студентима волонтерима, поклонио је проф. Марку Хофману, копију једног од патената Николе Тесле, који је одобрен од стране аустралијских органа 1910.г, као доказ о непосредној вези познатог научника са тадашњом Аустралијом. 

Поред већ наведених званица, свечаном отварању изложбе присуствовали су ГК амб. Бранко Радошевић и конзул Бранислав Грбић, бројни чланови сиднејског конз-кора, као и представници аустралијског јавног, научног и политичког живота, од којих издвајамо: др Мариа Милосављевић, шеф службе за безбедност информационе технологије у Влади НЈВ; академик проф. др Бранка Вучетић, Универзитет у Сиднеју; Ник Лалић, члан Парламента НЈВ, као и бројни угледни представници српске дијаспоре и свештеници СПЦ. 

Церемонији отварања изложбе присутвовали су унук и праунука познатог аустралијског научника Хенрија Сатона. 

Свечано отварање је улепшано песмама српског етничког ансамбла „Лазарикон“, чији чланови су, одевени у српске народне ношње, отпевали изворне српске песме, укљујујући и „Тамо далеко“, песму која је на захтев Николе Тесле изведена на његовој сахрани. Организатори су се потрудили да преко 150 гостију послуже српским специјалитетима и пићима. 

Организујући овакву изложбу у Сиднеју о лику и делу светског научника српског порекла Николе Тесле, српска заједница је на најбољи могући начин, по ко зна који пут, представила и промовисала српску културу, традицију и идентитет српског народа на овим просторима. 

Фотографије са свечаности отварања изложбе

Извештај Радио СБС на српском језику;