Printer Friendly Version IZLOŽBA EKSPONATA NIKOLE TESLE U SIDNEJU @ 11 August 2017 05:56 AM

U utorak, 25.07.2017. godine, u Centru za inovacije Majkl Krauč (Michael Crouch Innovation Centre), pri Univerzitetu Novog Južnog Velsa (UNJV) u Sidneju, svečano je otvorena izložba eksponata o Nikoli Tesli pod nazivom „Neograničeni um“. Izložba je prethodno održana u Pertu, „Tesla EXPO 2017“ od 01-16. jula o.g, u organizaciji „Tesla Forum Zapadna Australija“, čijem otvaranju je prisustvovao amb. Miroljub Petrović.

Izložba, koja je po prvi put održana u Sidneju od 26. jula do 6. avgusta, organizovana je u saradnji sa Muzejom Nikola Tesla iz Beograda, predstavnicima srpske zajednice, članovima društva „Nikola Tesla Srpski“ i domaćinima UNJV, uz pomoć brojnih sponzora, od kojih izdvajamo „Er Srbiju“ sa „Etihadom“, a uz incijativu i posredovanje DKP R. Srbije u Kanberi i Sidneju.

Na izložbi u Sidneju prikazano 13 eksponata, maketa, plakata i  modela koji predstavljaju replike Teslinih izuma, kao što su Teslino Kolumbovo jaje, indukcioni motor, kao i detalji i pojedinosti iz Tesline lične arhive i života. U organizaciji pomenutog društva iz Sidneja prikazane su dve predstave sa lokalnim glumcima srpskog porekla. U okviru izložbe, 01.08.2017.g, održana je prezentacija Australijsko-srpske privredne komore (ASCC). Posetioce, tokom svih dana trajanja izložbe, vodili su stručna lica, dir. Muzeja Nikola Tesla, dr Branimir Jovanović, zajedno sa profesorima i studentima volonterima sidnejskog Fakulteta za inženjering. 

Na svečanom otvaranju, u ime domaćina okupljenim zvanicama obratio se dekan UNJV sa Fakulteta za inženjering, prof. Mark Hofman (Mark Hoffman). Ambasador Miroljub Petrović je izrazio zahvalnost Muzeju Nikola Tesla iz Beograda, kao i UNJV, a posebno neprofitnoj organizaciji „Nikola Tesla Srpski“ i njenom direktoru Draganu Stegnjajiću, uglednom članu srpske dijaspore, „bez čijeg entuzijazma i posvećenosti ova izložba ne bi bila izvodljiva“. Govoreći o delu Nikole Tesle istakao je značaj ovog naučnika za celo čovečanstvo. U kontekstu srpsko-australijskih odnosa, prisutne zvanice je podsetio na susret i saradnju dva velika naučnika, Nikole Tesle i Henrija Satona u Londonu 1892.g. Na poreklo Nikole Tesle, njegovog oca sveštenika SPC, prisutne je u svom obraćanju podsetio Vladika Siluan, Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske SPC, dok se u ime organizatora i svih sponzora izložbe obratio Stevan Šipka, predstavnik „Er Srbije“. 

Direktor Muzeja Nikola Tesla iz Beograda, dr Branimir Jovanović, u svom prigodnom govoru je istakao da „Muzej u Beogradu, pored eksponata koje danas vidimo ovde, sadrži i preko 200 hiljada dokumenata koji privlače pažnju naučnika iz celog sveta“. U znak zahvalnosti UNJV i studentima volonterima, poklonio je prof. Marku Hofmanu, kopiju jednog od patenata Nikole Tesle, koji je odobren od strane australijskih organa 1910.g, kao dokaz o neposrednoj vezi poznatog naučnika sa tadašnjom Australijom.

Pored već navedenih zvanica, svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su GK amb. Branko Radošević i konzul Branislav Grbić, brojni članovi sidnejskog konz-kora, kao i predstavnici australijskog javnog, naučnog i političkog života, od kojih izdvajamo: dr Maria Milosavljević, šef službe za bezbednost informacione tehnologije u Vladi NJV; akademik prof. dr Branka Vučetić, Univerzitet u Sidneju; Nik Lalić, član Parlamenta NJV, kao i brojni ugledni predstavnici srpske dijaspore i sveštenici SPC.  

Ceremoniji otvaranja izložbe prisutvovali su unuk i praunuka poznatog australijskog naučnika Henrija Satona.

Svečano otvaranje je ulepšano pesmama srpskog etničkog ansambla „Lazarikon“, čiji članovi su, odeveni u srpske narodne nošnje, otpevali izvorne srpske pesme, ukljujujući i „Tamo daleko“, pesmu koja je na zahtev Nikole Tesle izvedena na njegovoj sahrani. Organizatori su se potrudili da preko 150 gostiju posluže srpskim specijalitetima i pićima.

Organizujući ovakvu izložbu u Sidneju o liku i delu svetskog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, srpska zajednica je na najbolji mogući način, po ko zna koji put, predstavila i promovisala srpsku kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda na ovim prostorima.  

Fotografije sa svečanosti otvaranja izložbe.

Izveštaj Radio SBS na srpskom jeziku.