Printer Friendly Version СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 170-год. ОД ОБЈАВЉИВАЊА ДЕЛА „ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ“ ПЕТРА II ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША У ГК РС У СИДНЕЈУ @ 13 November 2017 01:52 AM

У четвртак, 12.10.2017.г, у ГК Р. Србије у Сиднеју, у сарадњи са КУД „Његош“ из Сиднеја, пригодном свечаном Академијом обележена је 170-годишњица објављивања „Горског вијенца“, Петра II Петровића Његоша.

Пред око 70 званица, на Академији коју су припремили чланови КУД „Његош“, представљено је дело и живот овог песника и филозофа и значај за српски и црногорски народ. Рецитовани су стихови из његове епске поеме „Горски вијенац“. Подсетили су на владавину овог духовног и световног вође Црне Горе у 19. веку, који се залагао за ослобођење и уједињење свих Срба.   

ГК амб. Б.Радошевић је у свом говору подсетио на дугогодишњу сарадњу са КУД „Његош“ из Сиднеја и честитао њиховом председнику Слободану Лазовићу 40 година рада и пожелео добродошлицу ЊП Владики Силуану, Епископу Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и колеги ГК РФ С.Шипилову, који су се такође обратили присутним гостима.  

Председник КУД „Његош“, С.Лазовић, имајући у виду дугогодишњу традицију, уручио је ГК Руске Федерације у Сиднеју, С.Шипилову, примерак књиге „Горски вијенац“ на руском језику. 

Видео запис МИС ТВ са ове свечаности може се преузети са следећег линка: https://www.youtube.com/watch?v=dJ4o7WxZUDc, као и извештај дневног листа „Вести“ http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/670831/Stihovi-uklesani-u-vecnost