Printer Friendly Version SVEČANA AKADEMIJA POVODOM OBELEŽAVANJA 170-god. OD OBJAVLJIVANJA DELA „GORSKI VIJENAC“ PETRA II PETROVIĆA NJEGOŠA U GK RS U SIDNEJU @ 13 November 2017 02:56 AM

U četvrtak, 12.10.2017.g, u GK R. Srbije u Sidneju, u saradnji sa KUD „Njegoš“ iz Sidneja, prigodnom svečanom Akademijom obeležena je 170-godišnjica od objavljivanja „Gorskog vijenca“, Petra II Petrovića Njegoša.

Pred oko 70 zvanica, na Akademiji koju su pripremili članovi KUD „Njegoš“, predstavljeno je delo i život ovog pesnika i filozofa i značaj za srpski i crnogorski narod. Recitovani su stihovi iz njegove epske poeme „Gorski vijenac“. Podsetili su na vladavinu ovog duhovnog i svetovnog vođe Crne Gore u 19. veku, koji se zalagao za oslobođenje i ujedinjenje svih Srba.    

 

GK amb. B.Radošević je u svom govoru podsetio na dugogodišnju saradnju sa KUD „Njegoš“ iz Sidneja i čestitao njihovom predsedniku Slobodanu Lazoviću 40 godina rada i poželeo dobrodošlicu Njegovom Preosveštenstvu Vladiki Siluanu, Episkopu Mitropolije australijsko-novozelandske SPC i kolegi GK RF S.Šipilovu, koji su se takođe obratili prisutnim gostima.  

Predsednik KUD „NJegoš“, S.Lazović, imajući u vidu dugogodišnju tradiciju, uručio je GK Ruske Federacije u Sidneju, S.Šipilovu, primerak knjige „Gorski vijenac“ na ruskom jeziku. 

Video zapis MIS TV sa ove svečanosti može se preuzeti sa sledećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=dJ4o7WxZUDc, kao i izveštaj dnevnog lista „Vesti“ http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/670831/Stihovi-uklesani-u-vecnost