Printer Friendly Version 6. СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ @ 19 March 2018 02:05 AM

У Сиднеју је 10. и 11. фебруара 2018. године одржан шести по реду Српски Фестивал који је још једном у самом срцу највећег аустралијског града окупио десетине хиљада Срба, гостију и пролазника. Ова највећа јавна смотра српске традиције и културе на јужној хемисфери. 

Фестивал је као и до сада, под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и уз бројне спонзоре, организовала овдашња омладина српског порекла, чланови и пријатељи Удружења српске православне омладине (SOYA), заједно са преко стотину младих волонтера. Ови младићи и девојке вредно су радили неколико месеци на припреми овогодишњег Српског фестивала, који из године у годину привлачи све више туриста и знатижељника. Због своје изванредне локације, у Тумбалонг парку уз познату Дарлинг Харбор марину у центру Сиднеја, окружен светски познатом Сиднејском опером и Лучким мостом, има енорман потенцијал за презентацију Србије најширој публици у Сиднеју, као и бројним страним туристима који посећују ову локацију.

Дводневни фестивал је спој културе, традиције и идентитета српског народа на овим просторима. Процена је да ова манифестација сваке године привуче преко 50 хиљада посетилаца, који могу да уживају у традиционалној, али и модерној српској музици, да гледају српске народне игре које изводе десетине фолклорних удружења, као и да пробају српске кулинарске специјалитете.

На свечаној церемонији Фестивала, окупљеним грађанима редом су се обратили: у име ДКП Р. Србије у Сиднеју и Канбери, ГК Б.Радошевић; затим представник Парламента Новог Јужног Велса (НЈВ), П.Линч; у име организатора Фестивала, директор СОЈЕ, И.Пераћ и на крају у име Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, Владика Силуан. 

Церемонији отварања Фестивала присуствовали су, поред већ поменутих званица: амб. М.Петровић са супругом и конзул Б.Грбић, као и бројни свештеници СПЦ.

Првенствено захваљујући младим људима, на челу са дир. Фестивала Димитријом Грашаром на одличној организацији, као и свим члановима СОЈА, бројним спонзорима и волонтерима, неспорно је колики је потенцијал оваквог фестивала за промоцију, не само српских туристичких знаменитости, него и прилика за представљање српске привреде и привлачење страних инвеститора.

Више информација можете преузети са званичних сајтова Српског фестивала у Сиднеју: www.serbianfestival.com.au и www.facebook.com/SerbianFestivalSydney