Printer Friendly Version 6. SRPSKI FESTIVAL U SIDNEJU @ 19 March 2018 04:27 AM

U Sidneju je 10. i 11. februara 2018. godine održan šesti po redu Srpski Festival koji je još jednom u samom srcu najvećeg australijskog grada okupio desetine hiljada Srba, gostiju i prolaznika. Ova najveća javna smotra srpske tradicije i kulture na južnoj hemisferi. 

Festival je kao i do sada, pod pokroviteljstvom Mitropolije australijsko-novozelandske SPC i uz brojne sponzore, organizovala ovdašnja omladina srpskog porekla, članovi i prijatelji Udruženja srpske pravoslavne omladine (SOYA), zajedno sa preko stotinu mladih volontera. Ovi mladići i devojke vredno su radili nekoliko meseci na pripremi ovogodišnjeg Srpskog festivala, koji iz godine u godinu privlači sve više turista i znatiželjnika. Zbog svoje izvanredne lokacije, u Tumbalong parku uz poznatu Darling Harbor marinu u centru Sidneja, okružen svetski poznatom Sidnejskom operom i Lučkim mostom, ima enorman potencijal za prezentaciju Srbije najširoj publici u Sidneju, kao i brojnim stranim turistima koji posećuju ovu lokaciju.

Dvodnevni festival je spoj kulture, tradicije i identiteta srpskog naroda na ovim prostorima. Procena je da ova manifestacija svake godine privuče preko 50 hiljada posetilaca, koji mogu da uživaju u tradicionalnoj, ali i modernoj srpskoj muzici, da gledaju srpske narodne igre koje izvode desetine folklornih udruženja, kao i da probaju srpske kulinarske specijalitete.

Na svečanoj ceremoniji Festivala, okupljenim građanima redom su se obratili: u ime DKP R. Srbije u Sidneju i Kanberi, GK B.Radošević; zatim predstavnik Parlamenta Novog Južnog Velsa (NJV), P.Linč; u ime organizatora Festivala, direktor SOJE, I.Perać i na kraju u ime Mitropolije australijsko-novozelandske SPC, Vladika Siluan. 

Ceremoniji otvaranja Festivala prisustvovali su, pored već pomenutih zvanica: amb. M.Petrović sa suprugom i konzul B.Grbić, kao i brojni sveštenici SPC.

Prvenstveno zahvaljujući mladim ljudima, na čelu sa dir. Festivala Dimitrijom Grašarom na odličnoj organizaciji, kao i svim članovima SOJA, brojnim sponzorima i volonterima, nesporno je koliki je potencijal ovakvog festivala za promociju, ne samo srpskih turističkih znamenitosti, nego i prilika za predstavljanje srpske privrede i privlačenje stranih investitora.

Više informacija možete preuzeti sa zvaničnih sajtova Srpskog festiaval u Sidneju: www.serbianfestival.com.au i www.facebook.com/SerbianFestivalSydney