Printer Friendly Version ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД 13. ФЕБРУАРА 2018. @ 20 March 2018 02:08 AM

Поводом Дана државности Републике Србије, сада већ традиционално, по 10. пут, у Сиднејској Општини Беј Сајд (Рокдејл), 13. фебруара 2018. године  подигнута је застава Републике Србије.

Окупљене грађане из српске дијаспоре, свештенике СПЦ, представнике Парламента Новог Јужног Велса (НЈВ) и локалних заједница, као и службенике Општине први је, пригодним говором, поздравио градоначелник Бил Саравиновски. Генерални конзул Р. Србије у Сиднеју, Б. Радошевић, обратио се присутнима и захвалио домаћинима на подршци. Истакао је да је поносан што се у част Дана државности подиже застава Р. Србије на јарбол испред ове Општине, као и да дубоко верује и подржава вредности аустралијског мултикултурализма. У име организатора окупљенима се обратио и председник Удружења српско-аустралијске заједнице „Сретење“, Миодраг Пешић.

Размењене су захвалнице Генералног конзулата са челницима Општине Беј Сајд. За дугогодишњу сарадњу и подршку  обележавању Дана државности уручене су захвалнице и представницима Парламента НЈВ, КУД „Лазарица“, као и председнику Српског културног клуба (СКК) „Св. Сава“.   

Свечани чин подизања заставе Р. Србије на јарбол заједно су обавили ГК Б. Радошевић, градоначелник Б. Саравиновски и председник удружења „Сретење“ М. Пешић, уз интонирање химне „Боже правде“. 

Церемонија је улепшана наступом фолклорног ансамбла цркве „Св. Кнез Лазар“ из Сиднеја и пригодним пријемом са српским специјалитетима у организацији СКК „Св. Сава“.  

Аустралија је у склопу своје политике мултикултурализма и кроз институције које су у том циљу основане, отворила свим етничким заједницама могућност за ангажман и афирмацију у друштву. Један такав пример је управо Општина Беј Сајд/Рокдејл. Поред чињенице да се у протеклих десет година мењало руководство ове градске општине, на иницијативу Миодрага Пешића, председника Удружења српско-аустралијске заједнице „Сретење“ наставила се ова манифестација сваке године од 2009, што представља стални подстицај за хармонизацију односа, блискост и толеранцију између бројних народа који живе у Сиднеју.

Уз велику захвалност „МИС ТВ“, ОВДЕ можете преузети видео прилог са овог догађаја. 

Велику захвалност упућујемо и новинару Јоци Гајесков који је обезбедио фотографије, а његове извештаје у недељнику „Новости“ са ове свечаности можете преузети ОВДЕ