Printer Friendly Version PODIZANJE ZASTAVE R. SRBIJE ISPRED OPŠTINE BEJ SAJD 13. FEBRUARA 2018. @ 21 March 2018 04:45 AM

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, sada već tradicionalno, po 10. put, u Sidnejskoj Opštini Bej Sajd (Rokdejl), 13. februara 2018. godine  podignuta je zastava Republike Srbije.

Okupljene građane iz srpske dijaspore, sveštenike SPC, predstavnike Parlamenta Novog Južnog Velsa (NJV) i lokalnih zajednica, kao i službenike Opštine prvi je, prigodnim govorom, pozdravio gradonačelnik Bil Saravinovski. Generalni konzul R. Srbije u Sidneju, B. Radošević, obratio se prisutnima i zahvalio domaćinima na podršci. Istakao je da je ponosan što se u čast Dana državnosti podiže zastava R. Srbije na jarbol ispred ove Opštine, kao i da duboko veruje i podržava vrednosti australijskog multikulturalizma. U ime organizatora okupljenima se obratio i predsednik Udruženja srpsko-australijske zajednice „Sretenje“, Miodrag Pešić.

Razmenjene su zahvalnice Generalnog konzulata sa čelnicima Opštine Bej Sajd. Za dugogodišnju saradnju i podršku  obeležavanju Dana državnosti uručene su zahvalnice i predstavnicima Parlamenta NJV, KUD „Lazarica“, kao i predsedniku Srpskog kulturnog kluba (SKK) „Sv. Sava“.   

Svečani čin podizanja zastave R. Srbije na jarbol zajedno su obavili GK B. Radošević, gradonačelnik B. Saravinovski i predsednik udruženja „Sretenje“ M. Pešić, uz intoniranje himne „Bože pravde“. 

Ceremonija je ulepšana nastupom folklornog ansambla crkve „Sv. Knez Lazar“ iz Sidneja i prigodnim prijemom sa srpskim specijalitetima u organizaciji SKK „Sv. Sava“. 

Australija je u sklopu svoje politike multikulturalizma i kroz institucije koje su u tom cilju osnovane, otvorila svim etničkim zajednicama mogućnost za angažman i afirmaciju u društvu. Jedan takav primer je upravo Opština Bej Sajd/Rokdejl. Pored činjenice da se u proteklih deset godina menjalo rukovodstvo ove gradske opštine, na inicijativu Miodraga Pešića, predsednika Udruženja srpsko-australijske zajednice „Sretenje“ nastavila se ova manifestacija svake godine od 2009, što predstavlja stalni podsticaj za harmonizaciju odnosa, bliskost i toleranciju između brojnih naroda koji žive u Sidneju.

Uz veliku zahvalnost „MIS TV“, OVDE možete preuzeti video prilog sa ovog događaja.

Veliku zahvalnost upućujemo i novinaru Joci Gajeskov koji je obezbedio fotografije, a njegov izveštaj u nedeljniku „Novosti“ sa ove svečanosti možete preuzeti OVDE.