Printer Friendly Version ПИСАЦ ВЛАДИМИР ПИШТАЛО – ГОСТОВАЊЕ У ГК Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ @ 27 April 2018 06:37 AM

У петак, 20.04.2018.г, у ГК РС у Сиднеју, у сарадњи са Јеленом Киш, уредницом интернет магазина „Аустралиана Серба“, пригодном књижевном вечери представљена су ауторска дела угледног српског писца Владимира Пиштала, који,  под покровитељством културног клуба „Његош“ из Мелбурна, борави у двонедељној посети Аустралији. 

На књижевној вечери, коју је отворио домаћин ГК Б.Радошевић, представљена су књижевна дела: „Сунце овог дана – писмо Андрићу“, најновија књига поменутог књижевника и „Тесла, портрет међу маскама“, књига за коју је 2008. године добио награду „НИН“. Панел дискусију, пред око 50 љубитеља књижевности, отворили су писац и лекар др Петар Пјешивац и сликар и песник Небојша Симић, угледни грађани српске и црногорске заједнице из Мелбурна, који су представили истакнутог писца и његова дела.         

Владимир Пиштало је занимљивим обраћањем приближио своја ауторска дела о Иви Андрићу и Николи Тесли присутним љубитељима и поштоваоцима српске књижевности. Између осталог, изнео је и један интересантан податак „да се у Америци преводи са свих страних језика, укључујући кинески и француски, па и српски језик, чине укупно 3 посто књига које се тамо објављују. Значајно је да је указана пажња једном преводу са малог језика, као што је случај са мојим романом о Тесли („Тесла, портрет међу маскама“)“. Колико је књижевник Владимир Пиштало привукао пажњу публике говоре чињенице да је након панел дискусије постављено више питања и купљене су књиге од стране присутних гостију.  

Књижевној вечери, поред већ споменутих, присуствовали су и бројни професори, доктори наука и академици, представници медија, као и други угледни чланови Српске заједнице из Сиднеја и Мелбурна.   

Владимир Пиштало, као један од најзначајнијих савремених српских писаца, на одређени начин је отворио будућу сарадњу ГК са организаторима оваквих дешавања у Аустралији, у циљу промовисања богате српске културе, језика и књижевности.   

                

Извештај интернет магазина „Аустралиана Серба“ можете преузети ОВДЕ

Извештај недељника "Српски Глас" можете преузети ОВДЕ