Printer Friendly Version PISAC VLADIMIR PIŠTALO – GOSTOVANJE U GK R. SRBIJE U SIDNEJU @ 27 April 2018 06:52 AM

U petak, 20.04.2018.g, u GK RS u Sidneju, u saradnji sa Jelenom Kiš, urednicom internet magazina „Australiana Serba“, prigodnom književnom večeri predstavljena su autorska dela uglednog srpskog pisca Vladimira Pištala, koji,  pod pokroviteljstvom kulturnog kluba „NJegoš“ iz Melburna, boravi u dvonedeljnoj poseti Australiji. 

Na književnoj večeri, koju je otvorio domaćin GK B.Radošević, predstavljena su književna dela: „Sunce ovog dana – pismo Andriću“, najnovija knjiga pomenutog književnika i „Tesla, portret među maskama“, knjiga za koju je 2008. godine dobio nagradu „NIN“. Panel diskusiju, pred oko 50 ljubitelja književnosti, otvorili su pisac i lekar dr Petar Pješivac i slikar i pesnik Nebojša Simić, ugledni građani srpske i crnogorske zajednice iz Melburna, koji su predstavili istaknutog pisca i njegova dela.        

Vladimir Pištalo je zanimljivim obraćanjem približio svoja autorska dela o Ivi Andriću i Nikoli Tesli prisutnim ljubiteljima i poštovaocima srpske književnosti. Između ostalog, izneo je i jedan interesantan podatak „da se u Americi prevodi sa svih stranih jezika, uključujući kineski i francuski, pa i srpski jezik, čine ukupno 3 posto knjiga koje se tamo objavljuju. Značajno je da je ukazana pažnja jednom prevodu sa malog jezika, kao što je slučaj sa mojim romanom o Tesli („Tesla, portret među maskama“)“. Koliko je književnik Vladimir Pištalo privukao pažnju publike govore činjenice da je nakon panel diskusije postavljeno više pitanja i kupljene su knjige od strane prisutnih gostiju.  

Književnoj večeri, pored već spomenutih, prisustvovali su i brojni profesori, doktori nauka i akademici, predstavnici medija, kao i drugi ugledni članovi Srpske zajednice iz Sidneja i Melburna.   

Vladimir Pištalo, kao jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, na određeni način je otvorio buduću saradnju GK sa organizatorima ovakvih dešavanja u Australiji, u cilju promovisanja bogate srpske kulture, jezika i književnosti.               

Izveštaj internet magazina „Australiana Serba“ možete preuzeti OVDE.  

Izveštaj nedeljnika "Srpski Glas" možete preuzeti OVDE.