Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА У АУСТРАЛИЈИ @ 20 August 2018 06:05 AM

У сали Универзитета Новог Јужног Велса, у Сиднеју 24.06.о.г, одржана је девета по реду Видовданска академија на којој су учествовали ђаци и наставници десет српских допунских школа из Новог Јужног Велса (НЈВ), односно Сиднеја, Волонгонга и Њукасла, које су под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ. 

У двосатном пригодном и занимљивом културно-уметничком програму, уз помоћ вредних и пожртованих наставника и родитеља који увелико подржавају и помажу припреме за ову приредбу, деца су присутнима дочарали лепоту српског језика уз извођење представа, народних игара и рецитовања стихова познатих српских песника.

Алберт Вела, председник Савеза школа језика етничких заједница НЈВ, у свом говору, честитавши ђацима на сјајној приредби, подсетио је на значај неговања и очувања језика и културе етничких заједница, што је уједно и циљ политике аустралијског мултикултурализма. На почетку приредбе прочитана је  порука амбасадора Р. Србије Мирољуба Петровића, док се испред ГК Р. Србије у Сиднеју, пригодним говором, обратио конзул Бранислав Грбић. На крају свечаности, скупу се обратио и Владика Силуан, после чега су сви присутни отпевали химну Светом Сави. 

Академији су, поред већ споменутих, присуствовали угледни чланови Српске заједнице у НЈВ и бројни свештеници СПЦ.

Овакве свечаности не би биле могуће без пожртвовања и преданости ученика српских допунских школа, њихових предавача и родитеља, кореаграфа, учитеља музике и плеса и бројних волонтера, који заједно доприносе очувању богате српске културне баштине, традиције и језика и у далекој Аустралији. 

Извештај недељника на српском језику „Српски глас“ о овом догађају можете преузети овде: http://srpskiglas.com.au/vidovdanska-akademija-2018-ne-zaboravimo-pretke-da-ne-izgubimo-potomke/?lang=lat

Извештај и интервју дат радију „СБС“ на српском језику може се преузети са следећег линка: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/audiotrack/vidovdan-recital-2018