Printer Friendly Version OBELEŽAVANJE VIDOVDANA U AUSTRALIJI @ 20 August 2018 06:22 AM

U sali Univerziteta Novog Južnog Velsa, u Sidneju 24.06.o.g, održana je deveta po redu Vidovdanska akademija na kojoj su učestvovali đaci i nastavnici deset srpskih dopunskih škola iz Novog Južnog Velsa (NJV), odnosno Sidneja, Volongonga i NJukasla, koje su pod pokroviteljstvom Mitropolije australijsko-novozelandske SPC. 

U dvosatnom prigodnom i zanimljivom kulturno-umetničkom programu, uz pomoć vrednih i požrtovanih nastavnika i roditelja koji uveliko podržavaju i pomažu pripreme za ovu priredbu, deca su prisutnima dočarali lepotu srpskog jezika uz izvođenje predstava, narodnih igara i recitovanja stihova poznatih srpskih pesnika.

Albert Vela, predsednik Saveza škola jezika etničkih zajednica NJV, u svom govoru, čestitavši đacima na sjajnoj priredbi, podsetio je na značaj negovanja i očuvanja jezika i kulture etničkih zajednica, što je ujedno i cilj politike australijskog multikulturalizma. Na početku priredbe pročitana je  poruka ambasadora R. Srbije Miroljuba Petrovića, dok se ispred GK R. Srbije u Sidneju, prigodnim govorom, obratio konzul Branislav Grbić. Na kraju svečanosti, skupu se obratio i Vladika Siluan, posle čega su svi prisutni otpevali himnu Svetom Savi.  

Akademiji su, pored već spomenutih, prisustvovali ugledni članovi Srpske zajednice u NJV i brojni sveštenici SPC.

Ovakve svečanosti ne bi bile moguće bez požrtvovanja i predanosti učenika srpskih dopunskih škola, njihovih predavača i roditelja, koreagrafa, učitelja muzike i plesa i brojnih volontera, koji zajedno doprinose očuvanju bogate srpske kulturne baštine, tradicije i jezika i u dalekoj Australiji. 

Izveštaj nedeljnika na srpskom jeziku „Srpski glas“ o ovom događaju možete preuzeti ovde: http://srpskiglas.com.au/vidovdanska-akademija-2018-ne-zaboravimo-pretke-da-ne-izgubimo-potomke/?lang=lat

Izveštaj i intervju dat radiju „SBS“ na srpskom jeziku može se preuzeti sa sledećeg linka: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/audiotrack/vidovdan-recital-2018