Printer Friendly Version Информације o условима уласка држављана Републике Србије по земљама @ 20 July 2020 04:46 AM

У условима пандемије корона вируса препоручује се држављанима Републике Србије који неодложно морају да путују у иностранство да се претходно детаљно информишу да ли је могуће да се намеравано путовање заиста и реализује с обзиром да велики број земаља је увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана, као и да се услови често мењају на дневној бази. Потребно је да се буде добро информисан о епидемиолошкој ситуацији у земљи, односно дестинацији на коју се путује. Саветује се опрез највишег степена и потребно је следити препоруке и упутства надлежних органа Србије, као и земље у коју се путује. Овде можете наћи начелне информације о условима уласка држављана Републике Србије по земљама:


АУСТРАЛИЈА

1. Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози,  само уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана. Није неопходан негативан PCR тест.

Транзит држављана Републике Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 8 сати) и дозволе за изузеће од обавезног карантина (уколико је време проведено у транзиту од 8-72 сата).

2. Улазак у Аустралију дозвољен је само држављанима Аустралије, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Новог Зеланда који обично пребивају у Аустралији. За држављане осталих земаља, могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози,  само уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана. Није неопходан негативан PCR тест.

НОВИ ЗЕЛАНД

1. Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози,  само уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана. Сва лица се по доласку у земљу тестирају на COVID-19.

Транзит држављана Републике Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уз обавезу да време проведено у транзиту буде максимално 24 сатa). Транзит је дозвољен само преко аеродрома у Окланду.

2. Улазак на Нови Зеланд дозвољен је само држављанима Новог Зеланда, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Аустралије који обично пребивају на Новом Зеланду. За држављане осталих земаља, могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози,  само уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана. Сва лица се по доласку у земљу тестирају на COVID-19.

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА
Свим страним држављанима (осим уз специјално одобрење надлежних органа) до даљњег је забрањен улазак у земљу. Обавезан је негативан PCR тест не старији од седам дана пре планираног доласка.

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Свим страним држављанима (осим уз специјално одобрење надлежних органа) до даљњег је забрањен улазак у земљу. Обавезан је дупли PCR тест (7 дана и 2 дана пре путовања). Обавезан је карантин од 14 дана. 

НАУРУ
Свим страним држављанима који су транзитирали преко или боравили у Кини, Хонг Конгу, Макау, Јужној Кореји, Италији и Ирану у последњих 21 дан пре намераваног доласка на Науру (осим када лице прође медицинску проверу, обавезан карантин у трајању од 14 дана пре доласка на Науру и добије одобрење здравственог департмана), до даљњег је забрањен улазак у земљу. Сви путници су у обавези да попуне здравствену декларацију при доласку и подвргну се здравственом прегледу.

ФИЏИ
Страни држављани могу ући у земљу само уз поседовање негативног PCR теста не старијег од 48 сати. Обавезан је карантин од 14 дана. 

ВАНУАТУ
Свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТУВАЛУ
Свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.

САМОА
Свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТОНГА
Свим страним држављанима до даљњег је забрањен улазак у земљу.