Printer Friendly Version Informacije o uslovima ulaska državljana Republike Srbije po zemljama @ 20 July 2020 04:48 AM

U uslovima pandemije korona virusa preporučuje se državljanima Republike Srbije koji neodložno moraju da putuju u inostranstvo da se prethodno detaljno informišu da li je moguće da se nameravano putovanje zaista i realizuje s obzirom da veliki broj zemalja je uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana, kao i da se uslovi često menjaju na dnevnoj bazi. Potrebno je da se bude dobro informisan o epidemiološkoj situaciji u zemlji, odnosno destinaciji na koju se putuje. Savetuje se oprez najvišeg stepena i potrebno je slediti preporuke i uputstva nadležnih organa Srbije, kao i zemlje u koju se putuje. Ovde možete naći načelne informacije o uslovima ulaska državljana Republike Srbije po zemljama:


AUSTRALIJA

1. Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi,  samo uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Nije neophodan negativan PCR test.

Tranzit državljana Republike Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 8 sati) i dozvole za izuzeće od obaveznog karantina (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu od 8-72 sata).

2. Ulazak u Australiju dozvoljen je samo državljanima Australije, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Novog Zelanda koji obično prebivaju u Australiji. Za državljane ostalih zemalja, mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi,  samo uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Nije neophodan negativan PCR test.

NOVI ZELAND

1. Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi,  samo uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Sva lica se po dolasku u zemlju testiraju na COVID-19.

Tranzit državljana Republike Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (uz obavezu da vreme provedeno u tranzitu bude maksimalno 24 sata). Tranzit je dozvoljen samo preko aerodroma u Oklandu.

2. Ulazak na Novi Zeland dozvoljen je samo državljanima Novog Zelanda, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Australije koji obično prebivaju na Novom Zelandu. Za državljane ostalih zemalja, mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi,  samo uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana. Sva lica se po dolasku u zemlju testiraju na COVID-19.

PAPUA NOVA GVINEJA
Svim stranim državljanima (osim uz specijalno odobrenje nadležnih organa) do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju. Obavezan je negativan PCR test ne stariji od sedam dana pre planiranog dolaska.

SOLOMONOVA OSTRVA
Svim stranim državljanima (osim uz specijalno odobrenje nadležnih organa) do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju. Obavezan je dupli PCR test (7 dana i 2 dana pre putovanja). Obavezan je karantin od 14 dana. 

NAURU
Svim stranim državljanima koji su tranzitirali preko ili boravili u Kini, Hong Kongu, Makau, Južnoj Koreji, Italiji i Iranu u poslednjih 21 dan pre nameravanog dolaska na Nauru (osim kada lice prođe medicinsku proveru, obavezan karantin u trajanju od 14 dana pre dolaska na Nauru i dobije odobrenje zdravstvenog departmana), do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju. Svi putnici su u obavezi da popune zdravstvenu deklaraciju pri dolasku i podvrgnu se zdravstvenom pregledu.

FIDŽI
Strani državljani mogu ući u zemlju samo uz posedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati. Obavezan je karantin od 14 dana.

VANUATU
Svim stranim državljanima do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TUVALU
Svim stranim državljanima do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

SAMOA
Svim stranim državljanima do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.

TONGA
Svim stranim državljanima do daljnjeg je zabranjen ulazak u zemlju.