Printer Friendly Version OBAVEŠTENJE O RASPISANOM REPUBLIČKOM REFERENDUMU RADI POTVRĐIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE @ 3 December 2021 02:24 AM

Narodna Skupšina Republike Srbije, donela je Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava R.Srbije, za dan 16.01.2022. godine.

Izjašnjavanje po referendumskom pitanju u inostranstvu, moguće je za punoletne poslovno sposobne državljane R.Srbije, koji imaju prebivalište u R.Srbiji.

To pravo mogu ostvariti preko diplomatsko konzularnog predstavništva R.Srbije, zahtevom za upis podatka o glasanju u inostranstvu, do 25.12.2021. (pet dana pre zaključenja biračkog spiska).

Potrebno je da lice proveri da li je upisano u birački spisak u R.Srbiji, upisom svog jedinstvenog matičnog broja građana (jmbg), što se čini preko linka: https://upit.birackispisak.gov.rs

O upisanim podacima lice može kontaktirati i opštinsku/gradsku upravu u R.Srbiji, po svom prebivalištu.

- Ukoliko nije upisano u birački spisak, potrebno je da popuni formu ovde (zahtev za upis u birački spisak);

- Ukoliko je upisano u birački spisak, popunjava formu ovde (zahtev za upis podatka o glasanju u inostranstvu.

- Ukoliko birač nije upisan, a ispunjava uslove za status birača i želi da se izjasni u inostranstvu, popunjava obe forme i dostavlja ih diplomatsko konzularnom predstavništvu u inostranstvu radi unosa u sistem i dobijanja odgovarajućih rešenja o svom pravu i mestu glasanja.

Prethodni zahtevi/zahtev, sa kopijom važećeg dokumenta R.Srbije (pasoš ili lična karta), podnose se lično, poštom ili imejlom, diplomatsko konzularnom predstavništvu u inostranstvu. (Ambasadi R.Srbije u Kanberi ili Generalnom konzulatu R.Srbije u Sidneju).