Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ О РАСПИСАНОМ РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 3 December 2021 02:27 AM

Народна Скупшина Републике Србије, донела је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Р.Србије, за дан 16.01.2022. године.

Изјашњавање по референдумском питању у иностранству, могуће је за пунолетне пословно способне држављане Р.Србије, који имају пребивалиште у Р.Србији.

То право могу остварити преко дипломатско конзуларног представништва Р.Србије, захтевом за упис податка о гласању у иностранству, до 25.12.2021. (пет дана пре закључења бирачког списка).

Потребно је да лице провери да ли је уписано у бирачки списак у Р.Србији, уписом свог јединственог матичног броја грађана (јмбг), што се чини преко линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

О уписаним подацима лице може контактирати и општинску/градску управу у Р.Србији, по свом пребивалишту.

- Уколико није уписанo у бирачки списак, потребно је да попуни форму овде (захтев за упис у бирачки списак);

- Уколико је уписанo у бирачки списак, попуњава форму овде (захтев за упис податка о гласању у иностранству.

- Уколико бирач није уписан, а испуњава услове за статус бирача и жели да се изјасни у иностранству, попуњава обе форме и доставља их дипломатско конзуларном представништву у иностранству ради уноса у систем и добијања одговарајућих решења о свом праву и месту гласања.

Претходни захтеви/захтев, са копијом важећег документа Р.Србије (пасош или лична карта), подносе се лично, поштом или имејлом, дипломатско конзуларном представништву у иностранству. (Амбасади Р.Србије у Канбери или Генералном конзулату Р.Србије у Сиднеју).