Printer Friendly Version ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ О СОЦИЈАЛНОЈ СИГУРНОСТИ И АДМИНИСТРАТИВНОГ ДОГОВОРА ЗА ПРИМЕНУ ОВОГ СПОРАЗУМА @ 23 January 2023 03:13 AM

Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и Аустралије  и Административни договор за примену овог споразума, потписан је 20. јануара 2023. године у Београду.
С обзиром на бројност припадника српске заједнице који живе и раде у Аустралији, 2007. године је покренута иницијатива за закључивање споразума, који би им омогућио да лакше остваре своја права из социјалног осигурања и да та права користе и на територији Републике Србије. Након више писама које су две стране размениле одржани су прелиминарни разговори у јулу 2013. године у Београду, на којима су две стране презентовале своје системе социјалне сигурности.
Споразум између Републике Србије и Аустралије о социјалној сигурности и Административни договор за примену Споразума између Републике Србије и Аустралије о социјалној сигурности усаглашени су током три рунде преговора које су одржане у периоду од септембра 2015. године до марта 2022. године.  
Споразум регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, као и избегавање двоструког осигурања за привремено упућена лица.
У Споразуму су заступљена стандардна решења и принципи, који омогућавају потпунију заштиту осигураника и корисника права. 
Један од најзначајнијих принципа је принцип сабирања стажа осигурања. Наиме, уколико навршени стаж осигурања на територији једне државе уговорнице није довољан за остваривање права на пензију, та држава узеће у обзир и стаж осигурања навршен у другој држави уговорници, с тим што се висина пензија одређује сразмерно дужини стажа осигурања у свакој држави.
Држављани земаља уговорница (активни осигураници, пензионери, чланови њихових породица) изједначени су у коришћењу права из социјалног осигурања, како на територији земље рада, тако и на територији земље порекла.
Надаље, у складу са принципом изједначености територија, права из социјалног осигурања стечена на основу правних прописа једне државе, могу се користити и ван њене територије, а трансфер у државу настањења, односно пребивалишта, врши се без умањења висине давања. То значи, ако се наш држављанин који је стекао право на пензију у Аустралији врати у Републику Србију, Аустралија ће му и даље исплаћивати пензију, односно вршиће њен трансфер у Републику Србију, без умањења висине давања. Тренутно аустралијска страна нема основа да исплаћује пензије нашим држављанима који се врате у Србију, али ступањем на снагу овог споразума то ће бити могуће.
Такође, у складу са принципом утврђивања применљивог законодавства, обавеза на социјално осигурање одређује према прописима земље  рада, с тим што за одређене категорије осигураника (запослени, самосталне делатности) постоје изузеци од овог начела.         
Како је предвиђено чланом 24, Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и Аустралије ступиће на снагу првог дана трећег месеца након месеца у коме стране уговорнице, дипломатским путем, размене ноте којима се међусобно обавештавају да су завршене све процедуре неопходне за његово ступање на снагу (ратификација/потврђивање).
Иначе, Република Србија примењује споразуме о социјалној сигурности са 32 државе. У предстојећем периоду очекује се почетак примене  споразума са Тунисом и Азербејџаном, као и иновираног споразума са Француском.