Printer Friendly Version Ванредни избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије биће одржани 17. децембра 2023. године @ 3 November 2023 01:02 AM
ОБАВЕШТЕЊЕ:
 
Обавештавамо све заинтересоване грађане који су се пријавили ради гласања на територији Аустралије, да се због недовољног броја пријављених бирача гласање у Аустралији неће одржати 17.12.2023.године, а у складу са Одлуком Републичке изборне комисије о одређивању бирачких места у иностранству  и чл.57 Закона о избору народних посланика ("Сл.гласник Р. Србије", р.14/2022).
 

15.12.2023.године

Поштовани грађани,

Обавештавамо вас да ће на основу одлуке председника Републике Србије Александра Вучића о расписивању ванредних избора за посланике Народне Скупстине, бити одржани ванредни парламентарни избори 17. децембра 2023.године.

Сви држављани Републике Србије – који имају боравиште у иностранству и који су уписани у Јединствени бирачки списак, могу поднети захтев посредством дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у Аустралији - Амбасаде у Kанбери или Генералног конзулата у Сиднеју – најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно, најкасније до поноћи 25. новембра 2023. године – локално време у Србији, да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим ванредним изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

У Аустралији бирачка места могу бити отворена у Амбасади Р. Србије у Kанбери и у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, а основни предуслов за то је да у прописаном поступку буде пријављено најмање 100 заинтересованих бирача који желе да остваре своје бирачко право на том бирачком месту.

Постоји могућност да бирачко место буде отворено и на неком додатном месту у Аустралији, али је и за такву одлуку неопходно да постоји минимум 100 заинтересованих бирача.

Држављани Републике Србије могу на основу свог јединственог матичног броја (ЈМБГ) и броја пасоша или личне карте Р. Србије електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко званичне интернет странице Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршит и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистрован и корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом. Заинтересовани грађани који желе да се пријаве преко Портала е Управа, морају имати Инсталирану апликацију Consent ID чије параметер могу добилити у дипломатско-конзуларном представниству Србије у Аустралији, уз важећу личну карту Р.Србије или пасош Р. Србије и лично присуство.

Такође, бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко надлежног дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак, потребно је да поднесе Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству попуњавањем обрасца који можете преузети овде. У обрасцу треба нагласити на ком бирачком месту лице жели да оствари своје право.

Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у Јединствени бирачки списак, истовремено са горе поменутим захтевом подноси и  Захтев за упис у јединствени бирачки списак, а образац можете преузети овде.

Уз читко попуњен и потписан захтев, потребно је дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у иностранству доставити (лично, редовном поштом или на е-маил:  consular.canberra@mfa.rs  и gkrssid@optusnet.com.au) и копију неког од важећих идентификационих документа Републике Србије (пасош или лична карта).

У случају потребе за додатним појашњењима по питању остварења вашег бирачког права током предстојећих парламентарних избора у Србији, можете контактирати Амбасаду у  Kанбери или Генерални конзулат у Сиднеју.

03. новембар 2023.г.