Printer Friendly Version Prijava rođenja deteta @ 26 November 2014 11:57 PM

PRIJAVA ROĐENJA I DRŽAVLJANSTVA DETETA - DO 23 GODINE STAROSTI
(Obrazac br. 14. i obrazac br.13)

Državljanstvo Republike Srbije, stiče poreklom dete rođeno u inostranstvu, ukoliko je bar jedan od roditelja u trenutku rođenja deteta državljanin Republike Srbije i ako do navršene 23. godine života bude prijavljeno za upis u matičnu knjigu rođenih i matičnu knjigu državljana.

Prijavljivanje se vrši preko nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva RS od strane roditelja (jednog ili oba) koji je državljanin Republike Srbije. Upis deteta u MK rođenih vrši se po mestu poslednjeg prebivališta jednog od roditelja.

Za dete starije od 14 godina, potrebna je i njegova saglasnost  potpisana i overena pred konzularnim službenikom ili kod mirovnog sudije (JP).

U cilju upisa potrebno je dostaviti sledeće:

  1. Zahtev za upis u matičnu knjigu rodjenih (obrazac br.14) sa potpisom oba roditelja i deteta starijeg od 18 godina. Ukoliko jedan roditelj podnosi zahtev, potrebna je pismena i overena saglasnost drugog roditelja ili dokaz o starateljstvu. Ukoliko se zahtev dostavlja poštom overava se kod mirovnog sudije (JP).
  2. Zahtev za upis u evidenciju državljana (obrazac br.13), potpisuje roditelj koji je državljanin R. Srbije, u konzulatu ili pred mirovnim sudijom;
  3. Original izvoda iz matične knjige rođenih za dete, izdat od strane inostranog organa, a overen pečatom "APOSTILLE" i preveden na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca;
  4. Uverenje o državljanstvu Republike Srbije za roditelje. Ukoliko jedan od roditelja nije državljanin Republike Srbije, dokaz o državljanstvu druge države, sa prevodom na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca, ili sertifikovana kopija pasoša;
  5. Dokaz o regulisanom boravku roditelja u Australiji (AUS/NZ pasoš ili viza);
  6. Fotokopija putne isprave oba roditelja i deteta ili drugi dokument za identifikaciju sa fotografijom;
  7. Izvod iz matične knjige venčanih za roditelje. Ako je brak sklopljen u Australiji/NZ, potrebno je upisati brak u matične knjige venčanih u Srbiji, priložiti "Marriage Certificate" overen pečatom "Apostille" i  preveden na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca. Ako je dete rođeno vanbračno, dokaz ili iizjava o priznavanju očinstva, overena kod mirovnog sudije (JP).

Za podnošenje zahteva u konzulatu, zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Taksa za podnošenje zahteva iznosi ukupno AUD$ 21.00.

Taksa za prevod stranih izvoda sa Engleskog na Srpski jezik iznosi AUD $78.00 po dokumentu.

Taksa plaća se gotovinom na šalteru konzulata. Ukoliko šaljete poštom, plaća se bankovnim čekom ili poštanskom uplatnicom (money order), sa naznakom za "The Consulate General of the Republic of Serbia" .

Napomena: Overu stranih dokumenata "APOSTILLE" pečatom vrši isključivo vlada države izdavanja dokumeta. Za Australiju, "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 ili www.smartraveller.gov.au)". Za Novi Zeland - "NZ government (Ph: 0800 872 675 ili www.govt.nz/authentications)".

Za dodatna obaveštenja o stausnim pitanjima, molimo posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova RS - Statusna pitanja i matične knjige.